Hidrolik ve Hidrolojiİnşaat Terimleri Sözlüğü

Batardo Nedir?

Irmak, göl, deniz v.b. su kenarlarında yeraltı su seviyesinin altında kazı yapabilmek için uygulanan tahkimat işine “Batardo”denir.

Su geçen bir yerde yapı inşa edilirken suyu tutmak ve inşaat yapılabilmesini mümkün kılmak amacıyla, ahşap, toprak, çelik, betonarme kazıklarla yapılan set, su tutma yapılarıdır.

Baraj, gölet, regülatör gibi su tutma yapılarında yapının ana gövdesinin inşaatını kolaylaştırmak, su tutmadan önce gelen akarsuyun yönünü değiştirmek ve derive etmek, su tutulduktan sonra ise olası taşkınlarda gelen suyun ilk enerjisini kırarak taşkın suyunun ve enerjisinin direkt ana yapıya vurmasını engellemek amacıyla için inşa edilen yapılardır.




Batardolar malzemelerine göre 4 guruba ayrılırlar.

1. AhşapBatardolar:

Derinliği 2.00 m.ye kadar olan yerlerde genellikle ahşap batardolar uygulanır. Ahşap batardolar açık tip ve sandık olmak üzere iki çeşittir. Su yüksekliğinin fazla olduğu yerlerde “Sandık Batardo”lar uygulanır. Her iki şekilde de batardonun suyla temas eden yüzeyine kil, silisli kil, veya lem gibi malzemeler doldurulur.

Sandık batardolar iki türlüdür

  • Tek Hücreli Sandık Batardoda 1.00-2.00 m. aralıklarla yapılan ahşap perdeler arasına kil malzeme su geçirmemesi için doldurulur.
  • Kademeli ya da Çift Hücreli Sandık Batardoda da 1.00-2.00 m. geriye bir perde daha yapılarak arasına moloz taş malzeme doldurulur.

2. Toprak Batardolar:

Suyun önüne, suda kolay dağılma yapmayacak özel kil türündeki malzemeler tabakalar halinde sıkıştırılarak yığılır.
Suyun batardo toprağını aşındırması ve kaydırmasını önlemek için su içinde kalacak yüzey moloz taş tabakası ile kaplanır.

3. Çelik Batardolar:

Yüksek su seviyelerinde ve aynen ahşap batardolara benzer şekilde “I ve U” çelik profil destek dikmeleriyle takviyeli olarak inşa edilen batardolardır.

4. Beton ve Betonarme Batardolar:

Zemine kazık çakılamayacak ve kayalık yerlerde ve sabit kalması istenen batardolar için uygulanır. Bu tip batardolar yalnız betondan yapılabileceği gibi içine donatı konularak betonarme de yapılabilir.



 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir