BetonStatik ProjeTBDY-2018

TBDY 2018-Kullanılabilir Beton Sınıfları

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile en düşük dayanımlı beton sınıfı C25 olarak belirlenmiştir.

Bu yönetmelik kapsamında yapılacak tüm betonarme binalarda C25’ten daha düşük dayanımlı beton kullanılamaz. TDY 2007’de C20 olarak belirtilen bu en düşük beton dayanım sınıfı bu yönetmelikle artırılmış oldu.




Ayrıca Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğ kapsamında yapılacak tüm betonarme binalarda, TS 500’deki tanıma göre nitelik denetimli, bakımı yapılmış ve vibratörle yerleştirilmiş beton kullanılması zorunludur. Ancak, kendiliğinden yerleşen beton da kullanılabilir.

TS 500’de;

Beton Sınıfları ve Betonun Basınç Dayanımı Betonun tanımlanması ve sınıflandırılması basınç dayanımına göre yapılır. Basınç dayanımı, çapı 150 mm ve yüksekliği 300 mm olan standard deney silindirlerinin 28 gün sonunda, TS 3068 e uygun biçimde denenmesiyle elde edilir. Beton karakteristik basınç dayanımı fck, denenecek silindirlerden elde edilecek basınç dayanımlarının bu değerden düşük olma olasılığı belirli bir oran (genellikle %10) olan değerdir. Gerektiğinde basınç dayanımı, küp deneylerinden de elde edilebilir. Böyle durumlarda, karakteristik basınç dayanımı fck, geçerliliği deneylerle kanıtlanmış katsayılarla dönüştürülür. Bu amaçla, boyutları 200 mm olan küp için fck değerleri, Çizelge 3.2 de verilmiştir. Boyutları 150 mm olan küp için bu değerler yaklaşık olarak %5 artırılır.

beton dayanım



Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde ayrıca; deprem etkisini karşılayacak betonarme elemanlarda; TS EN 206’da belirtilen betonlardan C25 ila C80 beton sınıfları arasındaki beton sınıfları kullanılacaktır. Özel amaçlarla kullanım için beton basınç dayanımının 28 günden farklı yaşlarda tayin edilmesine ihtiyaç duyulması halinde TS EN 206 esas alınacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir