Şantiye Bilgisi

Sıva Öncesi Yapılacak Hazırlıklar

Uygulamanın kalitesi ve dayanıklılığı açısından sıva öncesi yapılacak önemli hazırlıklar vardır. Sıva uygulamasına başlamadan öncelikle, duvarın taşıyıcı sistemle birleşim bölgeleri ve blok derzleri detaylı bir şekilde kontrol edilmeli, taşıyıcı sistemle duvar arasındaki boşluklar yapı harcı veya poliüretan köpükle mutlaka doldurulmalıdır.

Derzlerde boşluklar görülüyorsa, tutkal kullanılarak onarılmalı, tesisat kanallarındaki borular sabitlenmeli ve boşluklar dolguyla kapatılmalıdır. Taşıyıcı sistemle duvarların birleşim hatlarında, pencere alt parapetlerinde ve genleşme derzleri üzerinde mutlaka fuga (derz) uygulaması yapılmalıdır. (Sıva çeşitleri ve uygulamaları ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)



Sıva yapılacak imalatların tümüyle kurumuş olması gerekir. Sıvaya başlanmadan önce, sıva alt hizaları saptanıp işaretlenir, yüzeydeki çıkıntı ve kabarıklıklar kazınıp temizlenir, duvar dipleri betonsa süpürülür, topraksa kalas dizilir ve duvar yüzeyi iyice ıslatılır. Bir zorunluluk yoksa kirlenmemeleri için camlar sıvadan önce takılmamalıdır.
Sıvaya başlamak için duvar örümünün tamamlanmış olması gerekir. Duvar taş ya da parlak yüzeyli makine tuğlası ise, aderansın-tutunmanın sağlanması için kabadan önce yüksek dozlu çimento harcı ile bir serpme uygulaması yapılması gerekir. (Bu ince serpmenin rutubetli tutulması gerekmektedir) Parlak yüzeyli betonlar ise taraklanarak pürüzlendirilir. Yüzeyler; toz, boya ve kalıp yağından ve aderans azaltıcı tüm maddelerden arındırılmalı, sıva öncesi kırık, delik ve çatlak yüzeylerin tamiri, sıvadan en az 24 saat önce onarılmış olmalıdır.

Sıva Öncesi Yapılacak Hazırlıkların en önemlilerinden bir tanesi; Uygulamadan önce duvar, su ile mutlaka nemlendirilmelidir.

Sıva zeminin düzlemselliği, kurallar dâhilindeki kalınlıklarda uygulanabilecek şekilde sağlanmış olmalı, sıva üzeri gerektiğinde düzeltilebilmeli, tesviye edilebilmelidir. Sıvanın zemini aderansın sağlanacağı şekilde tozsuz ve temiz olmalıdır. Çok düzgün sıva zeminleri havlandırılarak (frize edilmeli) pürüzlü hale getirilmelidir. Donmuş duvar yüzeylerinin üzeri kesinlikle sıvanmaz. Sıva zemini olarak uygun olmayan yüzeyler (ahşap ve demir elemanlar) bir sıva taşıyıcı gerilerek üstü örtülüp sıvanmalıdır.




(Sıva Konusunda Detaylı Tüm İçeriklerimiz)

One thought on “Sıva Öncesi Yapılacak Hazırlıklar

  • Nejat Yılmaz

    Merhaba,

    Sıvadan önce duvar yüzeyine herhangi bir astar sürülecekmi?

    Saygılarımla

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir