Acil Kaçış Rampası Nedir?

Acil Kaçış Rampası, freni patlayan veya fren sistemi işlevsiz hale gelen aracın, belirli yükseklikte agrega/mıcır dolu, agrega havuzu denilen genellikle eğimli ve belirli bir uzunluktaki rampa veya düz havuza saplanıp durdurulması amacıyla tasarlanmış bir alternatif yoldur. Birçok ülkede konumun topoğrafik yapısına göre çeşitli acil kaçış rampaları yapılmış ve her bir rampa sayesinde çok sayıda hayatlar kurtarmıştır.

Topografik sebepler yüzünden acil kaçış rampasının yeterli uzunlukta veya işlevsellikte yapılamaması durumunda, agrega-mıcır yolun bitimine, aracın hızının yeteri kadar sönümlenmesi amacıyla, belirli aralık ve yüksekliklerde, agrega tümsekler oluşturulabilir.



Acil kaçış rampası inşaası sıkıntılı veya yeteri kadar kaçış rampası uzunluğu veya eğimi bulunamayan yollarda ise bu rampaların başına çelik halat ve bariyerler monte edilmekte ve enerjinin bir bölümünün burada sönümlenmesi sağlanmaktadır. Bu ön bariyerler aracın tamamen durmasını sağlayacak kadar dayanıklı yapılmamakta, can güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde enerjinin sönümlenmesi amaçlanmaktadır. (Çelik şerit ve makara sistemlerinden oluşan dragnet ağ yakalayıcı sistem) Bazı ülkelerde düz yollarda dahi bu tür uygulamalarla karşılaşmaktayız. Yine bazı gelişmiş ülkelerde, acil kaçış rampalarında buzlanmayı önleyerek aracın güvenliğini sağlamak amacıyla yüzey altı ısıtma sistemleri de kullanılmıştır.

Dünyada ilk acil kaçış rampası Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinde 1956 yılında yapılmıştır. Bu uygulamanın ülkemizdeki ilk örnekleri ise 2012 yılında Tarsus-Pozantı karayolunda yapılan iki gidiş ve iki dönüş olmak üzere toplam dört adet kaçış rampasıdır. Bu kaçış rampalarının hizmete girmesinin ardından sistem sadece ilk 2,5 ayda 5 kazayı önlemiştir. Günümüzde ise ülkemizin hemen hemen her bölgede inşa edilmiş kaçış rampaları bulunmakta ve yapımlarına da devam edilmektedir. İnşa edilen her kaçış rampasının bir çok hayatı kurtaracağı göz önünde bulunulduğunda bu rampaların mümkün olduğunca artırılması, karayollarını daha güvenli hale getirecektir.

Çeşitli yollarda meydana gelen arıza durumlarında kaçış rampalarının kullanımlarını gösteren video;



Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce