İnşaat Terimleri SözlüğüYapı Malzemeleri

Akrilik Nedir?

Akrilik

Polimerlerin üretiminde kullanılan akrilik maddeler başlangıç maddesi özelliğini taşır. Akrilik, modern endüstride birçok alanda kullanılan bir maddedir.

Levha, boya, orlon, elyaf, iplik, cam ve pleksi-glass gibi ürünlerin imalatında kullanılan akrilik maddesi, akrilik asit polimerlerinin tamamını kapsayan genel bir isimdir. Aynı zamanda akrilik terimi, reçine ve plastik gibi maddeler için de kullanılabilmektedir. Reçine ve plastik gibi maddeler akrilik bileşiklerin kimyasal senteziyle elde edilir. Bu maddelerin dışında, kimyasal sentez sonucunda çeşitli yağlar da elde edilebilmektedir.




Kimyasal sentez sonucunda üretilmekte olan akrilik maddelerin yapısı, esnek, saydam, mat, sert ve yumuşak şekilde olabilmektedir. Sıvı halde de üretilebilen akrilikler, dokuma elyafı, optik malzemeleri, yapıştırıcı maddeler, mücevherler, yapı malzemeleri ve kaplama malzemeleri gibi bir çok maddenin üretiminde kullanılmaktadır.

Akrilik, uzun sure solunması sağlığa zararlı olan polimerlerdendir.

Akrilik boyalar ise polivinil asetat veya akrilik reçineler gibi sentetik bağlayıcılar ile yapılan ve su ile inceltilen sentetik boyalardır.

Akrilik, çabuk kuruyabilen ve su ile kolaylıkla temizlenebilen bir madde olduğundan sulu boyanın saydam parlaklığını ve yağlı boyanın kıvamını verir. Isı ve diğer bozucu etkilere karşı yağlı boyadan daha dayanıklıdır. Yağlı boya gibi ağır kokusu olmasa da kapalı ortamlarda uzun süre solunmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir