Alüminyum Nasıl Temizlenir? Nasıl Korunur, Onarılır?

Alüminyumun Temizlenmesi

Beş çeşit alüminyum temizleyici vardır diyebiliriz. “Alüminyum nasıl temizlenir?” sorusuna bu beş çeşit malzeme ile cevap verelim;

1- Yumuşak sabun ve deterjanlar gibi çizmeyen temizleyiciler

Çıplak elle sürülebilecek kadar yumuşak olan bu temizleyiciler alüminyum üzerinde test yapmadan dahi kullanılabilirler. Bunlar asidik veya alkali olabilirler. Temizlemeden sonra leke kalmaması için iyi durulama yapılmalıdır.


2- Solvent ve emülsiyon temizleyiciler

Bunlar yumuşak temizleyicilerdir, yukardaki malzemenin temizlikte yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. Bunlar da alüminyumun temizlenmesinde test yapmadan kullanılabilir, ancak kullanma talimatına kesinlikle uymak gereklidir.

3- Sürtünmeli temizleyiciler

Alüminyumun temizlenmesi için kullanılan pastalar, ovma tozları gibi küçük parçacıklar içeren temizleyiciler sürtünmeli temizleyicilerdir. Bunlar su, yağ, mum, silikon, sabun, asit veya alkali içerirler, kimyasal reaksiyonun yanında sıkı bir ovalama gerektirirler. Birçok kir, leke ve korozyon lekesini çıkartırlar. Bunlar orta ve sert olarak ikiye ayrılır. Ev işlerinde kullanılanlar sert temizleyicidirler, alüminyumda kullanılmamalıdır. Porselen temizleyiciler alüminyun üzerinde güvenle kullanılabilir Çok ince bir temizleme tozu dahi alüminyumu mat hale getirir. İnce sünger taşı tozu ve paslanmaz çelik bulaşık teli bu alüminyum temizleme tozları ile beraber kullanılabilirler.

4- Aşındırıcı temizleyiciler

Bunlar asit veya alkali esaslıdır, metalden parça koparırlar ve ancak çok korozyona uğramış ve lekelenmiş çıplak alüminyumun temizlenmesinde kullanılabilirler. Temizlemeden sonra metal çok iyi durulanmalı, gerekirse nötralize edilmelidir

5- Özel temizleyiciler

Bunlar el ile değil özel güç ve aletlerle uygulanan alüminyum temizleme yöntemlerini içerir, örneğin buharlı temizleyiciler, döner fırçalar ve püskürtme yoluyla kullanılan diğeri temizleme aletleridir.

Alüminyumun Korunması ve Onarılması

Çıplak, anodize veya boyalı olsun, dekoratif alüminyum elemanlar genelde bir alet ile uygulanmış yüzey dokusuna sahiptirler. (Alüminyumun Binalarda Kullanım Alanları-Yüzey Çeşitleri) Dokuyu korumanın en iyi yolu vernik veya lak kaplamak olmasına rağmen bazen yüzeyleri bozulmalardan ötürü onarım gereği ortaya çıkar, işlenmemiş, çıplak alüminyum yüzeyler bozulduklarında hafif bir kumlama ile aynı görünüme getirilebilirler.  Fırçalı yüzey, el fırçası ve sünger taşı tozu ve su ile ovalanarak restore edilebilirler.  Anodize ve kaplama yüzeyler bu yöntemlerden herhangi biri ile bozulurlar, bunların yüzey dokusu yalnız fabrika ortamında onarılabilir.

Çabuk bozulmaması için alüminyum yüzey dokusu bir vernik veya mum tabakası ile korunmalıdır. Ayrıca açıkta duran alüminyum anodize elemanlar belirli aralarla, üzerlerinde kir birikmemesi için yıkanmalıdırlar, çünkü kir toplanması anodize kaplamayı bozar.

Onarım amacıyla alüminyum elemanları birleştirmek içini oksiasetilen kaynak, pirinç kaynağı, punto kaynak, gaz altı kaynağı, yapıştırma, bulonlama ve perçinleme yöntemleri kullanılabilir. Bazı kaynakların yerinde yapılması güç olduğundan en iyi çözüm parçayı yenisi ile değiştirmektir. Lehim (kurşun-kalay alaşımı) bozuk alüminyum çatı elemanlarının onarımında ve birleştirilmesinde, aralarında galvanik korozyon oluşabileceğinden hiç kullanılmamalıdır.

Mimari alüminyum elemanların korozif maddelerle direkt teması, koruyucu bir yalıtım tabakası ile engellenmelidir. Alüminyum duvar ile temas ettiği durumlarda bitümlü bir boya tabakası ile kaplanmalı, genleşmeden çatlamaması için bu bitum tabakası alüminyum metal boya ile, duvar da duvar boyası ile boyanmalıdır.

Alüminyumun elektrolizden etkilenmesini önlemek için çatı örtüleri ve yağmur oluklarında yalnız alüminyum çivi ve perçin kullanılmalı, alüminyum mimari elemanlar bakır çatı kaplamasından gelen yağmur suyundan korunmalıdır.

Alüminyumu galvanik korozyondan korumak için boya, mastik,veya iletken olmayan bir madde ile kaplamak gereklidir. Alüminyum boyandığı takdirde çinko kromat esaslı bir astar boya ile boyanmak, aynı cins boyadan son kat ile bitirilmelidir.

Alüminyum çatı ve duvar kaplamaları ısı genleşmeleri ve yorulmadan dolayı oluşabilecek kırılmaları karşılayabilecek şekilde tasarlanmalıdır. Yorulma olursa parçayı değiştirmekten başka çare yoktur. Alüminyum elemanların sürtünme ve aşınmadan zarar gördüğü durumlarda vernik, lak veya boya ile korunabilirler, zarar büyükse metal daha kalın bir tabaka ile değiştirilir.



Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce