Arazide Noktaların İşaretlenmesine Yarayan Araçlar

Arazide noktaların belirtilmesi için kullanılan belli başlı araçlar şunlardır:

Jalon

Ahşap Kazık

Beton Blok

Madeni Çivi




Jalon

Jalonlar 2-3 m boyunda 3-4 cm çapında enine kesitleri daire, sekizgen veya üçgen biçiminde yapılmış, fırınlanmış kuru ve budaksız çam veya dişbudaktan yapılırlar. Arazide dayanıklılığı ve kullanmaya elverişli olmasından dolayı son günlerde her yerde demir borudan yapılanları fazlaca kullanılmaktadır.

Jalonlar noktaların uzaktan görünebilmesi ve istenen noktaların işaretlenmesinde dik inme ve çıkma işlerinde kullanılır. Piyasada en çok kullanılanı 2 m boyunda 23 cm çapında demir borudan yapılmış ve üzeri kırmızı-beyaz veya siyah-beyaz olarak her 50 cm’si değişik renklerleboyanmış olanlarıdır.

Dikliğinin doğru olduğuna kanaat getirmek için de en az iki doğrultudan bakılır. Dikliğinin kontrolünü basit ve pratik yoldan anlamak için jalonun üst ucundan çakıl taşı atılarak ya da çevredeki her hangi bir direk ve bina kenarı gibi düşey doğrultulardan faydalanabilmektedir. Şakul ile kontrol etmek doğrusudur.




Ahşap Kazık

Aplikasyon işi için arazinin etüdü yapılırken gerekli noktaların yerlerinin belirlenmesi için 5 x 5 x 25 – 30 cm ebadında ahşap kazıklardan yararlanılır. Kazıkların tepesine noktayı belirten çiviler çakılır. Nokta üzerine alet kurulduğu zaman bu çivi üstüne aletin merkezlendirilmesi sağlanır. Kazıkların iki yüzüne gerekli bilgilerin yazılabilmesi için temiz ve düzgün yapılmalıdır. Uçları da 5-10 cm kadar zemine rahat çakılabilmesi için sivriltilmelidir. Üzerine alet merkezlendirilecek kazıklar zemin seviyesinden birkaç cm (5-10) yukarıda bırakılmalıdır.


Beton Blok

Arazi üzerindeki ölçülen noktaların uzun süre kalması istenirse, ağaç kazıkların zaman geçtikçe yıpranacağından çürüyeceğinden dolayı, ağaç kazıkları yerine ya düzgün taşlar ya da hususi bu maksatla hazırlanmış olan beton bloklar kullanılır. Beton bloğun hazırlanması sırasında tepesine ahşap yerleştirilerek, ahşaba madeni çivi çakılmak suretiyle noktanın yeri hassas olarakbelirlenir.

Bu bloklar 250-300 dozlu beton harcıyla yapılır. Genellikle blok başı 15×15 cm, blok tabanı ise 20×20 cm, yüksekliği ise 40 cm olarak yapılır. Zemine yerleştirilirken zemin seviyesinden 10 cm dışarıda kalır.


Madeni Çivi

Sert zeminlerde genellikle şehir içi ve kayalık yerlerde, yol üstünde ve kaplama asfalt zeminlerde noktaların belirtilmesi için kullanılır. Madeni çivinin boyu 10-15 cm çapı ise 10-20 mm kadar olabilir. Uç kısmının zemine batması için ucu sivri yapılmalıdır. Tepesinde jalonun yerleşebilmesi için çukur bulunmalıdır.



 

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce