Bahçe çiti, duvar, paravan, demir-ahşap parmaklıklar ve yeşil çitlerle kuşatılan peyzaj tesisleri özel bir görünüm ve hacım kazanırlar. Peyzaj tesisleri; korunma, sınırların tesbiti ve mahremiyet temini gayesi ile çeşitli kuşatma elemanları ile çevrilirler.
Diğer kuşatma elemanları gibi bahçe çiti elemanlarının bahçelerdeki belli başlı fonksiyonları şu şekildedir;
Bahçe çiti ile kuşatmanın kalitesi ve derecesi çevreye uygun olarak yapıl malıdır. Kuşatmada kullanılacak materyal çeşidi ve çözüm yollar1 pek çoktur. Fakat daima estetik ve fonksiyon prensiplerini, psikolojik etkileri göz önünde tutmak gerekir. Örneğin; Mahremiyet ve çirkin bir görünüşün gizlenmesi isteniyorsa kuşatma elemanı insan boyundan yüksek ve solid olmalı; eğer insan ve hayvanların girmesine engel olunmak isteniyorsa; üzerinden aşılmıyacak derecede yüksek, arasından geçilmiyecek kadar dar olmalıdır. Park ve bahçenin, çevrenin güzel görünüşlerine açık olması isteniyorsa kuşatma elemanı, kısmen açık ve alçak ve/veya hiç olmamalıdır. Eski devirlerde korunma ve mahremiyete çok önem verildiğinden saray ve villa bahçeleri çok yüksek ve solid duvarlarla surlarla çevrilmiştir.
Ahşap parmaklıklar bilhassa orman sahalarındaki peyzaj tesislerine, şehir kenarındaki küçük ev bahçelerine çok güzel görünüş kazandırırlar.
Ahşap parmaklıklı bahçe çitleri yuvarlak ve köşeli kesitli olmak üzere iki tipte inşaedilirler. Yuvarlak kesitliler kırsal sahalardaki, köşeli kesitliler ise şehir içindeki park ve bahçelerde tercih edilir.
Yuvarlak kesitli bahçe çiti parmaklıkların inşasında direk olarak 10 veya 15 cm. çapında, yatay lata olarak 8 cm. çapında, parmaklık olarak 3 ila 4 cm. çapındaki yuvarlak ağaçlar kullanılır. Köşeli kesitli parmaklıkların inşasında ise direk olarak 10×10 cm. ebadında, parmaklık olarakta 5×3 cm. ebadındaki köşeli ağaçlar kullanılır. Önce arzu edilen yükseklikte (60-140 cm.) direkler 2-2,5 m- aralıklarla 60 cm., derinlikte toprağa gömülür. Diplerine beton harç dökülür (20x20x60 cm). Direkler latalarla yatay olarak alttan ve üstten birbirlerine bağlanır. Latalar üzerine parmaklıklar dikey olarak tesbit edilir.
Bahçe çitlerinde parmaklıklar arasında bırakılacak mesafe, parmaklık genişliğinden daha az olmalıdır. Parmaklıklar direklerle aynı yükseklikte veya biraz daha alçak olmalıdır.
Genel olarak yatay ve dikey istikametlerde dizilirler. Eğik olarak dizilen parmaklıklar iyi görünmez. Ahşap parmaklıklar dış tesirlerle kolayca çürüyebilirler. Buna mani olmak için yağlanmaları veya verniklenmeleri gerekir. Parmaklıkları yağlı boya ile yeşil» beyaz veya mavi gibi renklere boyamak doğru değildir. Çünkü ahşapta arzu edilen renk ahşabın tabii şartlarda almış olduğu renktir. Bu sebeple parmaklıklara vernik veya XyIamon gibi yağlar emdirilerek tabii odun rengi verilir.
Kırsal sahalarda kamıştan yapılan bahçe çitleri ve parmaklıklar ile hasırdan örülen paravanalarda çok zarif ve güzel görünürler. Fakat narin ve zayıf dokulu olduklarından uzun ömürlü değildirler.
Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…
Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…
İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…
2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…
KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…