Kategoriler: Kariyer

Bir CV/Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Cv (Curriculum Vitae:Özgeçmiş) olarak söylemeye alıştığımız özgeçmişin işe alınma sürecindeki önemini vurgulamaya sanırım artık gerek yok. Her ne kadar insanların iş arama sürecinde birebir yüzyüze işverenlerle muhatap olmanın yollarını bulması daha avantajlı olsa da, gerek şirket politikaları gerek yoğunluktan çoğu zaman bireylerden önce cv’ler bir ön elemeden geçmekte. Herhangi bir işe başvurma sürecinde kendimizden, hatta sesimizden önce işverenle muhatap olan bu belgeyi hazırlama konusunda genelde hep sıkıntı çekilir. Özensizce hazırlanmış, kendisini yeterince karşı tarafa aktaramayan cv’lerle işe alınma sürecine 1-0 geride başlamak, belki de tam olarak sizin hak ettiğiniz işi başkasının kapmasına neden olacaktır.

Cv/Özgeçmiş nasıl oluşturulur?”, “cv’de neler bulunmalıdır?” gibi soruların yanıtlarını günümüz veri kaynaklarıyla, teknolojileriyle yanıtlamak artık oldukça kolay olmakla beraber bu süreci bu imkanlarla hala bir angarya veya zorlu bir iş olarak görmek oldukça yanlıştır.


Özgeçmişinizi bir tamamlanması gereken bir görev, giderilmesi gereken bir eksiklik olarak görmek yerine bir silah olarak hazırlamak gerekir. Ön plana çıkarmak istediğiniz veya başvurulan işle ilgili önemli özelliklerinizi bir nevi işverenin gözüne sokup, dezavantaj olarak göreceğiniz konuları ise dikkat çekmeden ustaca savuşturmak gerekir.

Burada kolayca cv hazırlayabileceğiniz yöntemleri/materyalleri ve cv’nizi bir silah haline getirmeniz için dikkat etmeniz gereken konuları bir inşaat mühendisi cv’si üzerinden aşağıda anlatacağım.

İnşaat Mühendisi Cv’si nasıl olmalıdır?

Öncelikle cv’nin sizin tarafınızdan özenle hazırlanan, üzerine düşünülüp oluşturulan, tekrar tekrar okunup kontrol edilen bir şey olduğunu ve bunu inceleyen kişinin de bunu bu şekilde değerlendirdiğini unutmayın. Basit yazım hataları, göze çarpan orantısızlıklar yamukluklar veya gözünüze bariz batan şeyler olmadığından emin olun. Daha ilk dakikadan ilk okul bilgisi seviyesindeki, noktalama işaretlerinin, bağlaçların kullanımı konularında bilgisiz olduğunuzu göstermek istemezsiniz sanırım.



 

Örneğin yandaki gerçek bir özgeçmişten alınmış bir bölümdür. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmadığı gibi, bir inşaat mühendisi pozisyonuna başvururken meslek bilgisi bir özet bilgi olarak belirtilmiş. Bunlar her ne kadar önemsiz şeyler gibi dursa da üzerine düşünülmediği veya yazıldıktan sonra kontrol edilmediği gerçeğini değiştirmiyor.

 

Cv basitçe Office programları ile oluşturulabilir. Word istediğiniz tasarımı geniş bir yelpazede yapabilmenize olanak vermesine rağmen Powerpoint’i tasarım çeşitliliği ve kullanım kolaylığı nedeniyle tercih edebilirsiniz. Zaten bir inşaat mühendisinin Office programlarına hakim olmaması gibi bir seçeneği olamayacağından bunlarla ilgili çok fazla detaya inmeyeceğim. Yalnız bu programlarla hazırladığınız özgeçmişlerinizi Word veya Powerpoint formatlarında değil PDF formatında göndermeye dikkat edin.

İnternette birçok online Cv hazırlama sitesi mevcut. Ancak bunların genel tasarımlarının esnek veya çeşitli olmaması, kendi reklamlarını içermeleri veya para istemeleri nedeniyle çok tavsiye etmiyorum. Ayrıca iş arama sitelerinde oluşturulan kalıp özgeçmişler yeterince özenilmeden hazırlanmış cv imajını beraberinde getiriyor.

Aşığdaki bir inşaat mühendisinin bilmesi gereken bilgisayar programları yazısında da bahsettiğim programlardan eğer az da olsa Adobe Photoshop veya Adobe İllustrator bilginiz varsa kesinlikle öncelikle tercih edilmesi gereken ve en çok seçeneğe sahip olacağınız yöntemdir.

Freepik gibi arşiv sitelerinden cv template‘lerini, tasarımlarını ücretsiz olarak indirip sadece üzerindeki bilgileri ve fotoğrafı değiştirerek profesyonel bir özgeçmiş yaratabilirsiniz. Tasarım örneklerinden ekran görüntüleri;



Photoshop veya Illustrator hakkında bilginiz veya ilginiz yoksa daha basit yöntemler de mevcut;

En basit ve kullanışlı online tasarım sitelerinden birisi olan Canva ücretsiz ve Türkçe olup içerisinde onlarca özgeçmiş tasarımı bulunmaktadır. Ücretli tasarımlar da bulunmasına karşı onlarca tasarımı ücretsizdir.

Tamamen sürükle bırak ve üzerine tıklayıp değiştir şeklindeki kullanımıyla kolayca ve kısa sürede profesyonel bir cv hazırlayabilirsiniz.

Office veya Adobe programları ile Canva gibi ücretsiz uygulamaları kullanmayıp ufak bir ücretle özgeçmişinizi online olarak işin bir uzmanına da hazırlatabilirsiniz. Online cv oluşturma sitelerine ücret verip kısıtlı veya reklam içeren tasarımlarla yetinmektense, Bionluk gibi düşük ücretlere freelance çalışan insanların bir arada olduğu ortamlarda profesyonel tasarımcılara cv’nizi teslim edebilirsiniz.

Şimdi Özgeçmiş’in tasarımına ve dikkat edilmesi gereken konulara en kolay ve tavsiye ettiğim yöntemlerden Canva’da hazırlayarak bakalım. Örneğin tasarımlardan birisini seçtim;

Yüklemeler bölümüne sürükleyip bırakarak yüklediğimiz fotoğrafı cv’ye aktararak başlanılabilir. Özgeçmişinizde kullanacağınız fotoğraf, her türlü aşırılıktan uzak ama profesyonellikten de ödün vermeyecek nitelikte olmalıdır. Bu vesikalık bir fotoğraf olmak zorunda olmadığı gibi pasaport alırken çektirdiğimiz biometrik fotoğraflardaki gibi herhangi bir ifade içermeyen, soğuk ve donuk bir fotoğraf olmamalıdır.

Fotoğrafın altında isim soyisim bilgisi ve onun altında ünvanınız kesinlikle bulunmalıdır. Bu bilgi “Meslek: İnşaat mühendisi” olarak belirtmektense ismin altında ünvan olarak kullanılmalıdır. İletişim bilgileri bu bölümün altında örnekteki gibi verilebileceği gibi bu tasarım için önce profil bilgilerini öne almayı tercih ederim. İsim, soyisim ve ünvanın ardından iletişim bilgilerinden önce işverenin kafasında öncelikle istediğimiz genel bir profili ortaya çıkarmak isterim. Profil açıklamasının ardından, güçlü ve öne çıkarmak istediğimiz özelliklerden ekleyebiliriz. Örneğin bilgisayar programları konusunda iyiyiz ama yabancı dil konusunda zayıfız. (Tabi yurt dışı bir işe veya ülkeler arası çalışılan bir şirkete başvururken böyle bir lüksümüz olamaz.)  Yabancı dil biligisinin dikkat çekmemesini istediğimizden ve dikkatin referans bölümüne kayacağını düşünüp özgeçmişin son bölümünde referans bölümünün bir üstüne bu bilgiyi yerleştiriyoruz.

İletişim bilgilerinde telefon, eposta adresi ve kabaca bir adres içermelidir. Uzun uzun detaylarıyla adres yazmaya gerek olmayıp ulaşım konusunda fikir vermesi açısından semt ve mahalle düzeyinde bir adres bilgisi yeterli olacaktır.



Deneyim bölümünde yeni mezunlar için yapılan stajlar veya okul dışı çalışmaları özellikle buralarda kazanılan deneyimleri açıklayarak yazmak gerekir. Daha önce çalışılmış iş yerleri çok varsa bunlardan tarih bakımından yakın olanlar ile dikkat çekici veya başvurulan işe en yakın nitelikte olan deneyimler eklenmelidir.

Eğitim bilgilerinde lisans ve lise bilgilerinin verilmesi yeterli olup mezuniyet derecelerinin belirtilmesi işveren tarafından beklenecektir.

Mümkün olduğu kadar başvurulan işe uygun olarak ilgi alanları belirtilmelidir. Örneğin şantiye’de görev alacak bir inşaat mühendisinin spor yapması veya insan ilişkilerinde başarılı olması avantaj yaratır. Buna karşın proje konusunda bir işe başvuracak kişi için mesleki litaratür okumaları ve bilgisayar ilgisi önemlidir. Bunun yanında birkaç kişisel sosyal aktiviteler de eklenmelidir.

Referans konusunda daha önce bir üst pozisyonunuzda çalışmış 1 veya 2 kişi belirtmek yeterli olacaktır. Yeni mezunlar için bunlar staj yaptığınız kurumdaki mühendisler olabilir. Kişisel ve ailevi ilişkilerden referans belirtmek tabii ki uygun olmayacaktır.

Canva’da oluşturduğum Cv’yi buradan indirip inceleyebilirsiniz.



Unutulmamalıdır ki başvurulan her işe aynı özgeçmiş ile başvurmak uygun olmayabilir. Gerçekliğin dışına kaçmadan ilgili işle alakalı özelliklerin ön plana çıkarılması için her seferinde ufak düzenlemeler yapılıp özgeçmişin bir avantaj sağlaması amaçlanmalıdır.

 

 

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce