Kategoriler: Statik Proje

Deprem ve Yapı Frekansı Arasındaki İlişki

Sismik bir olay sırasında yerkürenin içinde oluşan fiziksel olaylar ve bunların yapı üzerindeki etkileri arasındaki ilişkiden bazı genel kavramlar ortaya çıkmaktadır.

Deprem ve Yapı Frekansı Arasındaki Bu İlişki”leri aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;



1. Bina yapılarının doğal bir frekansı bulunmaktadır ve uyumlu bir hareketle sonuçlanır (binanın yüksekliği ve uzunluğu boyunca belli bir akış düzeninde yumuşak dalgalanma hareketi gerçekleşir). Temel zemininin veya kayasının ve yapının doğal frekansına benzer sismik frekanslar yapıda en büyük hareket veya sarsıntıya yol açar (yapının doğal frekansına benzer frekanslar hareketi artırırken, benzer olmayan frekanslar hareketi sönümler). Alçak yapıların doğal frekansı genellikle yüksek binalara göre daha yüksektir.

2. Alçak yapılar yüksek frekanslı cisim dalgalarından hasar görmeye yatkındır, buna karşın yüksek yapılar genelde düşük frekanslı yüzey dalgalarından hasar görürler. Yüksek frekanslı dalgalar (cisim dalgaları), enerjiyi düşük frekanslı dalgalara (yüzey dalgaları) göre uzağa daha hızlı taşır. Bunun bir sonucu olarak alçak yapılar depremin merkezinin yakınlarında bulunuyorsa hasar görmeye daha açıkken, yüksek yapılar merkezden oldukça uzak mesafelerde bulunduklarında bile hasar görebilmektedir.

Sismik olayın hız ve ivme bilgileri biliniyorsa, belirli bir yerde ivmenin hıza oranı beklenen yer hareketiyle ilgili genel bir bilgi verebilir, düşük bir oran baskın yer hareket türünün hız olduğuna (uzaktaki büyük ölçekli bir depremde olduğu gibi), bu oranın yüksek olması ise baskın yer hareket türünün ivme olduğuna (bölgeye yakın bir depremde olduğu gibi) işaret eder.

3. Sismik dalgalar kayadan toprak zemine geçtiği zaman genellikle yer sarsıntıları artma eğilimindedir (ancak bu her zaman böyle olmayabilir). Yaygın olarak toprak zemin üzerine inşa edilen binalarda görülen yapısal hasar, kaya üzerine inşa edilen binalara göre daha büyük olur. Hasar riski en çok zayıf toprak zemin üzerine inşa edilen binalarda yüksektir.



View Comments

  • bir yapının doğal frekansı o yapıyı titreştirmeden de belirlenebilir mi? veya farklı dalgalar gönderilerek de cismin doğal frekansı belirlenebilir mi?

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce