Esnek Üstyapı Nedir? Esnek Üstyapının Üstünlükleri ve Sakıncaları

Bitümlü kaplama tabakalarıyla oluşturulan üstyapılara “Esnek Üstyapı” denir. Esnek üstyapı, tesviye sathıyla sıkı bir temas sağlayan ve trafik yüklerini, kaplama, temel ve alttemel tabakaları yoluyla taban zeminine dağıtan bir üstyapı şekli olup;

• Stabilitesi,

• Adezyon,

• Tane sürtünmesi ve

• Kohezyon gibi kullanılan agrega ve bitümlü bağlayıcının özelliklerine bağlıdır.

• Yukarıda tanımlanan rijit ve esnek üstyapıların birbirlerine göre çeşitli teknik üstünlükleri ve sakıncaları vardır. Ekonomik yönden karşılaştırıldıkları zaman ortaya farklı sonuçlar çıkmaktadır.


ESNEK ÜST YAPILARIN ÜSTÜNLÜKLERİ

a) Asfalt betonu kaplamalar, trafik için düzgün ve gürültüsüz bir yüzey meydana getirirler.

b) Yüzey aşınması ve dingil yüklerinin doğurduğu deformasyonlara karşı dirençlidirler.

c) Özellikle kuru olduklarında yüksek sürtünme katsayısı verirler.

d) Belirli bir stabilite ve rijitliğe sahip olduklarından yükü alt tabakalara yayarlar.

e) Yüzeyin geçirimsizliğini sağlarlar.

f) Kademeli inşaata uygundurlar.

g) Özellikle bakım ve onarım trafik altında yapılabildiği için servis yoluna gereksinme göstermezler.

h) Yapımlarından birkaç saat sonra trafiğe açılabilirler.

i) Asfalt betonu uygulaması nispeten kolaydır.

j) Asfalt betonu kaplamaların bakımı kolaydır. Ancak daha sık bakım gerektirir.


ESNEK ÜST YAPILARIN SAKINCALARI

a) Asfalt betonunda bağlayıcı malzeme olarak kullanılan asfalt, termoplastik bir maddedir. Sıcaklığa bağlı olarak değişik reolojik hallerde bulunur. Asfaltın bu özelliği asfalt betonunun özelliklerine de yansır. Bu nedenle, asfalt betonunun plentte hazırlanması, yola serilmesi, yolda sıkıştırılması sırasında, şartnamede belirtilen sıcaklık derecelerine büyük bir titizlikle uymak gerekir. Söz konusu sıcaklıklarda yapılacak değişiklikler asfalt kaplamanın başarısı üzerinde etkili olacaktır. Beton yolda bağlayıcı olarak kullanılan çimentonun özellikleri sıcaklığa bağlı olmadığından bu sakınca yoktur.

b) Asfalt betonunun gerilme – deformasyon ilişkileri yükleme hızının ve sıcaklığın fonksiyonu olduğundan, çimento betonu gibi sabit bir elastisite modülü ve Poisson oranı yoktur. Üst yapı projelendirme yöntemleri ise genellikle elastiklik varsayımına dayanır. Bu nedenle esnek üst yapıların projelendirilmesi rijit üst yapılara göre daha karışıktır. Bu güçlük yolun takviyesi sırasında da kendini gösterir. Çünkü, yol takviyesi planlanırken yolun, taşıma gücü açısından en gayri müsait durumdaki özellikleri dikkate alınır. Yol alt yapısı genellikle, don çözülmesi görülen ilkbahar başlangıcı ile fazla yağış olan sonbahar mevsimi sonunda kolay deforme olan bir durumdadır. Kaplama tabakasını oluşturan asfalt betonu ise en sıcak mevsimde, yazın en düşük taşıma gücüne sahiptir. Dolayısıyla, yolun hangi mevsimde en zayıf durumda olduğuna karar vermek zordur.

c) Bitümlü bağlayıcıların yapısı, kaplamanın yapımından birkaç sene sonra, bağlayıcı içindeki uçucu bileşenlerin uçması ve okside olması ile bozulur. Bitümlü bağlayıcıların “yaşlanması” adı verilen bu olay bağlayıcının sertleşmesi, daha az uzaması, agregaya karşı adezyonunun azalması şeklinde kendini hissettirir. Bitümlü bağlayıcısı yaşlanmış olan kaplama gevrek, kolay bozulup dağılacak vaziyettedir. Diğer taraftan, vasıtalardan yola dökülen benzin, motorin, yağ gibi maddeler de bitümlü kaplamanın kimyasal yapısında değişikliğe sebep olur. Soğuk iklimli bölgelerde buzlanmayı ve kar birikimini önlemek için uygulanan tuz ve benzeri maddeler yine asfalt kaplama yüzeyinde bozulmalara neden olur.

 d) Koyu renkli olduklarından gece görülmeleri güçtür.

e) Bitümlü kaplamaların uygulanacağı zeminin kuru veya en fazla %2 oranında nemli olması gerekir. Bu zorunluluk ise yağışlı bölgelerde bitümlü kaplamaların, uygulanma süresinin kısalmasına sebep olur. Buna karşılık beton kaplamalar nemli zeminler üzerine de yapılabilir.

 f) Esnek üst yapıların yapımında, genellikle rijit üst yapıdan, daha fazla enerji tüketilmektedir.

g) Esnek üst yapıda kullanılan asfalt, petrolün damıtılması sırasında elde edilen bir yan üründür. Ülkemizde tüketilen petrolün büyük bir kısmı ithal edilmektedir. Dolayısıyla asfalt kullanımı döviz harcanması demektir. Asfaltın fuel – oil’a katılarak yakıt haline getirilmesi ve elektrik izolasyon işlerinde kullanılması, yani başka alanlarda değerlendirilmesi mümkündür.



Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce