Kategoriler: Yapı İşletmesi

İnşaat Halinde Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnşaat halinde ev almak, yatırım veya ikamet amaçlı ev almayı planlayan herkesin kafasını kurcalayan konulardandır. Henüz inşaat aşamasından, temelden hatta proje üzerinden daire almanın avantajları aşikardır fakat bu avantajların yanında bir çok riski de bulunmaktadır. Satın alınması düşünülen gayrimenkulü kimi zaman yarı fiyatına alabilmenin bilinen en yaygın yöntemi olan inşaat aşamasından daire satın almanın en çok bilinen riskleri, müteahhidin batması, inşaatı yarım bırakması veya inşaat sürecini çok fazla uzatmasıdır.

Müteahhidin batması, inşaatı yarım bırakması veya süreci uzatmasının en çok karşılaşılan neden projenin finanse edilmesinde karşılaşılan zorluklardır. Bu zorluklar yanlış yönetim, planlama ve kararlardan kaynaklanabileceği gibi, ekonomi piyasalarının inşaat piyasasına olumsuz etkileri ve dolayısıyla beklenmedik maliyetlerin ortaya çıkmasından da kaynaklanabilmektedir.



Müteahhitlerin inşaat aşamasından daire satmasının nedenlerine gelince, bu genellikle projenin devamı için finansman kaynağı sağlamaktır. Bankalara ödenen kredi faizleriyle karşılaştırıldığında daireyi proje aşamasında daha uygun fiyata satmak kimi zaman daha avantajlı olabilmektedir. Asıl riskli olan yatırım ise, projeyi tamamlama imkanı bulunmadığı halde “nasıl olsa inşaat aşamasında daire satarım” anlayışıyla başlanan projelerdir. Müteahhidin öngöremediği koşullar oluştuğunda veya planladığı şekilde yeteri kadar daire satamayıp gerekli finansman sağlanamadığında inşaatın tamamlanması riske girebilmekte ve müteahhide ödeme yapan kişiler için bu iş yatırımdan öte ödenen parayı kurtarma mücadelesine dönüşebilmektedir.

 

İnşaat aşamasından daire alırken tüketicinin haklarının korunmasının bir yolu bina tamamlama sigortasıdır. Kısmen küçük projelerde normalde bina tamamlama sigortası yapılması zorunluluğu yoktur. Ancak 30’un üzerinde daire olan projelerde ön ödemeli konut sözleşmelerinde bina tamamlama sigortası veya teminat gösterilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun dışında peşin veya taksitle satışlar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre yasaklanmıştır. Tüketicinin kendi inisiyatifi ile inşaat veya proje aşamasından teminatsız olarak daire alması, kendisini müteahhidin iflası veya diğer olumsuzluklara karşı savunmasız bırakması anlamına gelir.

 “İnşaat Aşamasında Bir Mülkü Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?”

  • Öncelikle yapının inşaat ruhsatının alınıp alınmadığı kontrol edilmelidir. Alınması planlanan dairenin numarasının ruhsat projesinde ve size sunulan proje maket veya görsellerle aynı olmasına dikkat edilmelidir. Eğer kendinize bu konuda güvenmiyorsanız, mühendis, mimar veya gayrimenkul uzmanı gibi teknik personellerden destek almanız gerekmektedir.
  • Müteahhitlerin ve gayrimenkul satış temsilcilerinin üzerinde en çok hatalı bilgilendirme yaptığı konulardan birisi, konutun ölçüleri yani metrekare bilgileridir.Dolayısıyla inşaat aşamasında ve ruhsat projeleri üzerinden almayı planladığınız gayrimenkulün bölümlerinin boyutlarını ve toplam metrekareyi kontrol etmek veya ettirmek önemlidir.
  • Sözleşme hususları ve kapsamı ile ilgili konularda mümkün olduğu kadar hukuki destek almak gerekir. Satıcı ve satın alan arasındaki sözleşme tapuda  ve tapuya kaydedilerek yapılmalıdır.
  • Yapının kullanım izninin yani iskanın alınmasına engel bir durumun olup olmadığı takip edilmeli ve sözleşmede bu iskan alma işleminin müteahhit tarafından kararlaştırılan tarihe kadar gerçekleştirileceği taahhüt edilmelidir.
  • Size tanıtılan özelliklerin tamamının gerçekleştirileceğinden emin olmak gereklidir. Site düzenlemeleri, bina görsel çalışmaları veya benzeri çeşitli giderlerin kim tarafından gerçekleştirileceği sözleşme altına alınmalıdır.
  • İnşaat aşamasında ev alırken yapılması gereken en önemli işlem ise, müteahhit hakkında araştırma yapmak, daha önce gerçekleştirdiği projeleri incelemek, soruşturmak ve şirketin/müteahhitin maddi durumu ile ilgili bilgi edinmektir.



 

 

 

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce