Kargir Nedir? Kargir Malzeme ve Özellikleri

Doğal taş veya pişmiş toprak (tuğlanın), bir bağlayıcı harçla birlikte kullanılması ile elde edilen malzemeye “kargir” adı verilir. Kargir malzeme ile, “monolitik” (kütlevi) taşıyıcı elemanlar (duvarlar, destekler), kemer, tonoz ve kubbe gibi geleneksel taşıyıcı sistemler yapılmıştır. Kargir malzeme homojen bir malzeme olmayıp, “heterojen” bir malzemedir. Birim ağırlığı y=2,1 -2,2 ton/m³ arasında değişmektedir. Dış yükler altında farklı özellikler gösterir.

Kargir malzemenin taşıma gücü, yapımında gösterilen özene ve yapım telmiğine bağlıdır. Kargirin taşıma gücü yapım tekniğine bağlı olduğu kadar, yapıldıktan sonra, sertleşme süreci içindeki çevreden gelecek etkileme biçimlerine de bağlıdır.



Kargir malzeme, basınca belli limitlerde dayanır. Kargirin çekmeye karşı ise dayanıklılığı yok gibidir. Kargir malzemenin mukavemeti, içindeki bağlayıcı harcın mukavemetine eşdeğerdir. Bağlayıcı kireç harcı olan kargir malzemede basınç emniyet gerilmesi σ = 2-6 kg/cm2, horasan harçlı kargir malzemede ise σ = 15 ~ 30 kg/cm2 olduğu tahmin edilmektedir.

Horasan harcı yapımında kireç ve öğütülmüş tuğla tozu kullanılır. Horasanın mukavemeti kirecin kalitesine ve tuğla tozunun inceliğine bağlıdır. Bu nedenle eski yapılarda kullanılmış olan horasanın kalitesi ve mukavemeti yöresel koşullara bağlı olarak değişir. Örneğin: Orta Anadoludaki bir Selçuk devri yapısındaki horasanla, İstanbul’daki bir Osmanlı yapısındaki horasan aynı mukavemmette olamaz. Bir yapının restorasyonunda kullanılacak bağlayıcı, yapıda kullanılmış bağlayıcı üzerinde yapılacak “gözlem ve deneylerden elde edilecek bilgilere göre üretilmeli ve kullanılmalıdır”. Bunun için gerekli çalışmaların öncelikle yapılıp, yöresel koşullara göre kargir malzeme formülleri veya reçetelerinin hazırlanarak, restorasyon yapacakların kullanımına sunulmalıdır. Buna benzer çalışmalar, İsviçre’de Lausanne Üniversitesinde yapılmaktadır. Örneğin; ilkçağ Yunan, Roma, Gotik devri yapılarında kullanılmış harçların özellikleri ile harç bünyesine girmiş agregalann mineralojik özelliklerine varıncaya dek, tüm özellikleri ayrıntılı olarak incelenerek yeni bilgiler üretilmektedir.

Horasan çok geç sertleşen bir malzemedir. Mukavemetini çok uzun zamanda kazanır. Bu özelliğini bilen eski mimarlar yapımn temeli bittikten sonra üst yapıya başlamaları için, uzun bir süre yapıma ara verirlerdi. Örneğin: Mimar Sinan Edirne’deki Selimiye Camiinin temellerinin yapımından sonra uzun süre kaybolmuş, sonra ortaya çıkarak üst yapıya devam etmiştir. Restorasyonda kullanılmak üzere üretilecek horasanın sertleşme sürecini azaltmak ve mukavemetini kısa sürede kazanabilmesi için, bugün kullanılmakta olan katkı maddeleri horasan harcının içine katılabilir. Bu konuda gerekli deneyler yapılarak uygulamada kullanılabilecek sonuçlar bulunabilir.



Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce