Konut, hastane, okul, işyeri gibi birçok alanda tercih edilen ve elastikliği ve aşınmaya karşı dayanıklılığı ile tercih edilen linolyum kaplama bezir yağı ve mantar tozu ile sıvanmış kendir dokumasından üretilen bir tür döşeme kaplamasıdır.
Linolyum; oksidize keten tohumu yağı veya ahşap unu, kireç taşı, yer mantarrı, reçine ve pigmentlerinden elde edilmektedir. Bu maddeler bir araya getıriilip karıştırılmakta ve preslenmektedir (Çelebi, 1994).
Linolyum kaplama, bezir yağı ve mantar tozu ile sıvanmış kendir dokumasından yapılan bir çeşit taban muşambasıdır. Alt tabanı çuha denilen pamuk ipliğinden yapılmaktadır. Soğukta sertleşir ve sıcakta şekil değiştirip genleşir. Linolyum kaplamalar yapıştırılmak suretiyle uygulanmaktadır (Çelebi. 1994).’
Dekoratif linolyum geliştirildiği 1930’lann ortalarına kadar sade linolyum popüler bir zemin kaplaması olarak kullanılmaktaydı. Koyu renkli asflat şilteler 1920’lerde Amerika’da geliştirildi. Sonraki yıllarda ise fiber asbest, mineral tozu ve açık renkli reçinelerin karışımı ile elde edilen şilteler kullanılmaya başlanmıştır (Çelik. 2000).
Linolyum kaplamalar imalat aşamasında içerisine katılan renk maddeleri ile istenilen renk ve desende üretilebilmektedir. Üzerlerinde kir, mikrop ve bakteri barındırmamaları sağlık binaları için bu malzemeyi özellikle uygun hale getirmektedir. Hafif ve temiz bir zemin kaplama elemanı olan linolyum ses ve gürültü yalıtımı açısından oldukça tercih edilebilir bir üründür. Linolyum kaplamalar, 2 m genişlik ve 20-30 metre uzunluklarındaa rulolar halinde üretilmektedir.
Linolyum, kauçuk, plastik gibi ince levhalarla kaplanacak yüzeylerin özellikle çok düzgün ve pürüzsüz olması sağlanmalıdır. Çünkü bu malzemeler en ufak yüzey hatalarını gösterirler. Bu nedenle, önce linolyum kaplama uygulanacak yüzeyler çimento şap ile düzeltimeli, boyutsal hatalar giderilmeli ve iç, dış köşeler yuvarlatılmalıdır. Yeterli pürüzsüzlük ve hiza bulunuyorsa ahşap zeminlerin veya ahşap kaplamaların üzerlerine de linolyum kaplama yapılabilmektedir.
Seramik, fayans, granit mermer gibi malzeme uygulamalarındaki gibi derz bulunmadığı için, kullanım ömürleri boyunca hem temizlik hem de bakım açısından kolaylık sağlamaktadır.
Linolyum döşeme kaplamalarının üzerine herhangi bir işlem yapılmadan kullanılabilir. Ayrıca kullanım amacına ve yerine göre üzerine vernik ile cila yapılabilir.
Linolyum Kaplamaların Özellikleri
• Oldukça esnektir,
• Düşük sıcaklıklardan ve nemden zarar görebilir,
• Yağa ve sigara yanıklarına oldukça dayanıklıdır,
• Güçlü çözücülerden zarar görür,
•Farklı renk seçenekleri vardır,
• Çevreye zarar vermez,
• Ucuzdur, (Çelik, 2000; Kalınkara, 2006)
Canlı renklerinin ve esnek dizaynının olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmakladır. Ancak güzel görünüşlü kalabilmesi için cila ile kaplanmalı ve sık sık cilalanmalıdır. Uzun ömürlü olmaları için de yerleştirilecek alt zeminin düzgün yüzeyli olması gerekir. Linolyum kaplamalar kolay temizlenme ve diğer mobilyalar ile iyi bir fon sağlanma özelliği nedeniyle özellikle kurumlarda tercih edilen bir malzeme türüdür (Provey, 2003).
Teımizlik ve Bakımı: Vakumlama, kuru ve ıslak paspaslama yapılabilir. Üretici tarafından tavsiye edilen cilalar kullanılmalıdır. Temizlik sırasında aşırı derecede su kullanımından kaçınılmalıdır (Branson ve Lennox, 1989; Hatfıcld ve Wintcr, 1986).
Kullanım Alanları: Ofisler, koridorlar, yatak odaları, resepsiyonlar, çamaşır odalarıdır (Jones ve Phillips, 1985; Branson ve Lennox, 1989; Provey, 2003 ).
Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…
Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…
İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…
2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…
KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…