İçerik
Puzolanlar, kendi başına bağlayıcılık değeri olmayan ya da çok az bağlayıcılık gösterebilen, fakat ince taneli durumda olduklarında ve sulu ortamda kalsiyum hidroksit ile birleştiklerinde hidrolik bağlayıcılık gösteren silisli, silisli-alüminli malzemelerdir.
Puzolanların yapılarında bunlar dışında oksitli, alkali ve karbon malzemeler bulunmakta olup elde edildikleri doğal kaynakların yerlerine göre oransal miktarları değişiklik göstermektedir. Doğal puzolanlar endüstriyel yan ürünlerden elde edilenlerin haricindeki doğal olarak bulunan puzolanlardır. Bunlar çoğunlukla volkanik kökenli olup volkanik küller, volkanik tüfler, volkanik camlardır. Bunların dışında killer, şeyller, diatomlu topraklardır. Yapay puzolanlar doğal olarak bulunmayan endüstriyel malzeme üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilen malzemelerdir. Yapay puzolan olarak uçucu küller, silis dumanı ve cüruflardır. (Çimento çeşitleri nelerdir)
Güncel çimento fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Puzolanlar doğal, yapay ve ısıl işlem uygulanmış olanlar olarak üç gruba ayrılabilir.
Doğal puzolanlar; Genel olarak volkanik kaynaklı tortul kayalardan oluşan ve az çok değişikliklere uğratılmış malzemelerdir.
Yapay puzolanlar endüstriyel atık olan termik santrallerden çıkan uçucu küller, çelik üretiminde artık madde olarak ortaya çıkan cüruf, silis dumanı ve pirinç kabuğu külü gibi malzemelerdir.
Doğal ya da yapay bütün puzolanlar, reaksiyon kapasiteleri açısından üç bileşenden meydana gelirler;
Puzolanik malzemeler, silisli veya alüminyum silikatlı veya bunların bileşiminden oluşan doğal malzemelerdir. Puzolanik malzemeler su ile karıştırıldığında kendi kendine sertleşmezler fakat ince öğütüldüğünde ve suyun mevcudiyetinde normal çevre sıcaklığında çözünmüş kalsiyum hidroksitle (Ca(OH)2) reaksiyona girerek dayanımı geliştiren kalsiyum silikat ve kalsiyum alüminat bileşikleri oluştururlar. Bu bileşikler, hidrolik malzemelerin sertleşmesinde oluşan bileşiklerle benzerdir.
Puzolanlar esasen reaktif silisyum dioksit (SiO2) ve alüminyum oksit (Al2O3)’den oluşmuştur. Geri kalan kısım demir oksit (Fe2O3) ve diğer oksitleri ihtiva eder. Sertleşme için reaktif kalsiyum oksit oranı ihmal edilebilir.
Çimentoda puzolan olarak kullanılacak puzolanlarda reaktif silisyum dioksit miktarı kütlece %25’den daha az
olmamalıdır (TS EN 197-1,2012). Bu bakımdan puzolanın reaktif silis içeriği, içerdiği oksitler ve oranları, nem durumu, inceliği gibi hususlar dikkate alınarak puzolanik malzemeler çimentoda kullanılması için doğru şekilde hazırlanmalıdır.
Puzolanlar gerektiği kadar ince öğütüldüklerinde, betonun karışımındaki çimento veya ince agrega ile ikame olarak kullanılır. Puzolanlar,
Beton teknolojisinde puzolanların kullanım yöntemleri, puzolanın türüne göre değişebilmektedir. Doğal puzolanlar genellikle katkılı çimento (CEM II/P, CEM II/Q, CEM II/M, CEM IV, CEM V) üretiminde kullanılmaktadırlar.
Yapay puzolanlardan olan yüksek fırın cürufu ve uçucu kil genel olarak iki şekilde kullanılır. Bunlar; iki puzolanın katkılı çimento üretiminde kullanılması (birlikte öğütme yöntemi) ve betona karıştırma sırasında ekleme (ayrı öğütme) teknikleridir. Küçük boyutlarda öğütülmüş puzolanların bağlayıcılık özelliklerinden üç farklı yöntemle yararlanılır;
Puzolanik malzemelerin bağlayıcılığı gösterebilmesi için gerekli malzeme özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
Granüle yüksek fırın cürufu, doğal puzolanlar, doğal kalsine edilmiş puzolanlar, uçucu kül, silis dumanı ve
kalker TS EN 197-1’de çimentoda kullanılabilecek puzolanlar arasında yer almaktadır.
Doğal puzolanlar, genellikle uygun kimyasal ve mineralojik bileşimli TS EN 197-1 standardının puzolan tarifine uygun volkanik orijinli malzemeler veya tortul kayalardır. Doğal kalsine edilmiş puzolanlar TS EN 197-1 standardının puzolan tarifine uygun, ısıl işlemle aktifleştirilmiş volkanik orijinli malzemeler, killer, şistler ve tortul
kayalardır (TS EN 197-1, 2012)
Çimentoda kullanılacak puzolanlar için en önemli şart TS EN 196-2 kimyasal yönteme göre tayin edilecek reaktif silis içeriğinin en az % 25’olmasıdır ( TS EN 197-1, TS 25). Çimentoda kullanılacak puzolanlar için kullanılan diğer bir özellik puzolanik aktivite indeksidir. Bu yöntemde puzolan belli oranda çimento ile ikame edilerek üretilen harçlardan elde edilen basınç dayanımı hiç puzolan katılmamış sadece çimento ile üretilen çimentodan elde edilen harçların basınç dayanımına bölünerek elde edilen değerin puzolan türüne göre kıyaslanması ile yapılmaktadır. TS EN 450-1’de uçucu külün puzolan olarak çimentoda kullanılması için 28 günlük en az %75, 90 günlük en az %85 puzolanik aktivite indeksine sahip olması gerekmektedir ( TS EN 450-1,2013). TS EN 15167-1 standardına göre yüksek fırın cürufuda 7 günlük en az %45, 28 günlük en az %70 puzolanik aktivite indeksine sahip olmalıdır(TS EN 15167-1,2006).
Puzolanların kompozisyonu silis ve alüminden meydana gelmektedir. İnce taneli durumdaki puzolanlar, söndürülmüş kireç ve suyla birleştirildiğinde kimyasal tepkimelere girmektedir. Kalsiyum hidroksit, silis ve su birleşimindeki tepkimeler, aynen Portland çimentosunun hidratasyonundaki gibi hidrolik bağlayıcılık özelliğine sahip kalsiyum – silika – hidrat (C – S – H) jellerinin oluşmasını sağlar. Nemli ortamlarda, ince öğütülmüş puzolanların silikası ile kalsiyum hidroksit birleşiminde oluşan kimyasal tepkimeler aşağıdaki gibi belirtilebilir.
CH + S + H→ C – S – H (kalsiyum – silika – hidrat)
Bu tepkime çok yavaş bir tepkimedir. Burada, C=CaO, H=H2O, S=SiO2’tir.
Beton karışımında bulunan puzolan ile hidrate olmuş kireç arasında oluşan tepkimenin sağladığı bağlayıcılığın ölçüsü puzolanik aktivite ile tanımlanır. Puzolanik aktiflik aynı zamanda, kalsiyum hidroksit ile alüminli silikaların birleşimiyle meydana gelen ve bağlayıcılık özelliği bulunan hidratasyon ürünlerinin oluşturduğu reaksiyonun adıdır.
Puzolanik malzemenin yeterli aktiviteye sahip olabilmesi için, tek başlarına bağlayıcılık özelliği bulunmadığından ya da az miktarda olduğundan dolayı mümkün olduğunca ince taneli olması, amorf yapıda olması ve gerekli miktarda yapısında “silis, alümin, demir oksit” bulunması gerekmektedir. Puzolanik aktivite “dayanım aktivite indeksi” olarak isimlendirilen bir formülün hesaplanmasıyla tanımlanmaktadır. Bu formül aşağıda belirtilmektedir;
Dayanım aktivite indeksi= (A/B)x100
A= Puzolanlı betonların basınç dayanımı,
B= Kontrol betonların basınç dayanımıdır.
Puzolanlar beton içinde çimento ağırlığının değişik oranlarında kullanılırlar. Bu oran %15’den %40’a kadar değişmektedir.
Puzolanik aktivitesi yüksek puzolanlar ideal miktarlarda kullanılırsa betonda,
Konu ile ilgili yararlanılan kaynaklar;
S. T. Erdoğan- T. Y. Erdoğan- Puzolanik Mineral Katkılar ve Tarihi Geçmişleri
TS EN 15167-1,2006
O. şimşek, Beton ve Beton Teknolojileri, Seçkin Yayıncılık
VOLKAN ÖZDAL-Dicle Üniversitesi-Karma puzolanların kullanıldığı yüksek performanslı nano beton üretimi
Uygar GÜNDEŞLİ-UÇUCU KÜL, SİLİS DUMANI VE YÜKSEK FIRIN CÜRUFUNUN BETON VE ÇİMENTO KATKISI OLARAK KULLANIMI ÜZERİNE BİR KAYNAK TARAMASI
Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…
Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…
İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…
2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…
KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…
View Comments
faydalı bilgiler paylaştığınız ve bu kadar emek harcadığınız için teşekkürler gerçekten çok faydalı bir site olmuş
Çok teşekkürler.