Kategoriler: Şantiye Bilgisi

Sıva Öncesi Yapılacak Hazırlıklar

Uygulamanın kalitesi ve dayanıklılığı açısından sıva öncesi yapılacak önemli hazırlıklar vardır. Sıva uygulamasına başlamadan öncelikle, duvarın taşıyıcı sistemle birleşim bölgeleri ve blok derzleri detaylı bir şekilde kontrol edilmeli, taşıyıcı sistemle duvar arasındaki boşluklar yapı harcı veya poliüretan köpükle mutlaka doldurulmalıdır.

Derzlerde boşluklar görülüyorsa, tutkal kullanılarak onarılmalı, tesisat kanallarındaki borular sabitlenmeli ve boşluklar dolguyla kapatılmalıdır. Taşıyıcı sistemle duvarların birleşim hatlarında, pencere alt parapetlerinde ve genleşme derzleri üzerinde mutlaka fuga (derz) uygulaması yapılmalıdır. (Sıva çeşitleri ve uygulamaları ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.)


Sıva yapılacak imalatların tümüyle kurumuş olması gerekir. Sıvaya başlanmadan önce, sıva alt hizaları saptanıp işaretlenir, yüzeydeki çıkıntı ve kabarıklıklar kazınıp temizlenir, duvar dipleri betonsa süpürülür, topraksa kalas dizilir ve duvar yüzeyi iyice ıslatılır. Bir zorunluluk yoksa kirlenmemeleri için camlar sıvadan önce takılmamalıdır.
Sıvaya başlamak için duvar örümünün tamamlanmış olması gerekir. Duvar taş ya da parlak yüzeyli makine tuğlası ise, aderansın-tutunmanın sağlanması için kabadan önce yüksek dozlu çimento harcı ile bir serpme uygulaması yapılması gerekir. (Bu ince serpmenin rutubetli tutulması gerekmektedir) Parlak yüzeyli betonlar ise taraklanarak pürüzlendirilir. Yüzeyler; toz, boya ve kalıp yağından ve aderans azaltıcı tüm maddelerden arındırılmalı, sıva öncesi kırık, delik ve çatlak yüzeylerin tamiri, sıvadan en az 24 saat önce onarılmış olmalıdır.

Sıva Öncesi Yapılacak Hazırlıkların en önemlilerinden bir tanesi; Uygulamadan önce duvar, su ile mutlaka nemlendirilmelidir.

Sıva zeminin düzlemselliği, kurallar dâhilindeki kalınlıklarda uygulanabilecek şekilde sağlanmış olmalı, sıva üzeri gerektiğinde düzeltilebilmeli, tesviye edilebilmelidir. Sıvanın zemini aderansın sağlanacağı şekilde tozsuz ve temiz olmalıdır. Çok düzgün sıva zeminleri havlandırılarak (frize edilmeli) pürüzlü hale getirilmelidir. Donmuş duvar yüzeylerinin üzeri kesinlikle sıvanmaz. Sıva zemini olarak uygun olmayan yüzeyler (ahşap ve demir elemanlar) bir sıva taşıyıcı gerilerek üstü örtülüp sıvanmalıdır.



(Sıva Konusunda Detaylı Tüm İçeriklerimiz)

View Comments

  • Merhaba,

    Sıvadan önce duvar yüzeyine herhangi bir astar sürülecekmi?

    Saygılarımla

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce