Tsunami Nedir? Tsunami Neden Olur?

Tsunami

Tsunami; depremler, deniz altı heyelanları, zemin kayması, kaya ve benzeri büyük kütlelerin denize düşmesi, volkanik faaliyetler, meteor düşmeleri ve nükleer patlatmalar sonucunda denize geçen enerjinin yarattığı dalgalardır.

Japoncada liman anlamına gelen “tsu” ve dalga anlamına gelen “nami” sözcüklerinin birleşiminden oluşarak, “liman dalgası” anlamında kullanılan tsunami 1896 yılında ilk kez dünya dillerine girmiş ve Japonya’daki Meji Büyük Sanriku tsunamisinden sonra kullanılmaya başlanmıştır. Bunun nedeni, zayıf bir tsunaminin dahi kıyılarda ve sığ sularda şiddetli akıntılar oluşturarak özellikle limanlarda hasara yol açmasıdır


Tsunamiler rüzgar sebebiyle oluşan dalgalardan ve gel-git olayı sonucu oluşan dalgalardan çok farklıdır. Tsunamilerin hareketi incelendiğinde; ilk oluştuklarında tek dalga olmalarına rağmen, kısa bir zaman sonra birkaç dalga haline gelirler. Bazı durumlarda ilk dalgalar, bazı durumlarda ise ikinci ve üçüncü dalgalar etkilidir. Deniz dibinde oluşan ani bir hareketlenme, deniz yüzeyinde bir merkezden yayılan dairesel dalgalar oluşturur. Yayılan dalga cephelerinin yönlerinin değişmesi ancak çok sığ sularda sapma şeklinde olabilir. Açık denizlerde, derinlik farklılıkları dalga cephelerinin ilerleme hızlarında önemli farklılıklar yaratacak düzeyde olmadığından, tsunamiler dairesel şekilde yayılırlar.

Tsunami Neden Olur?

Tsunami bir su kolonunun ani ve düşey olarak yer değiştirmesiyle oluşan bir dalga ya da bir dalga dizisindeki dalgalar serisidir. Bu yer değiştirme sismik aktivite, volkanizma, deniz dibi heyelanları, asteroit çarpma etkisi veya meteorolojik olaylardan kaynaklanabilir. Bu dalgalar okyanuslarda, koylarda, göllerde, nehirlerde veya rezervuarlarda oluşabilirler.

Tsunami derinlik ve hız arasındaki ilişki

View Comments

  • Deniz derinlik yamaçlarından kopan büyük parça (7km genişliğinde 21km uzunluğunda) derinliğe doğru kayarak Karadeniz tabanında 350 km giderek yer değiştirmiş, Atlantik okyanusunda ise 14 km genişliğinde 46km uzunluğunda parça 2500km mesafe yer değiştiriyor. Deniz tabanlarını incelediğimizde böyle çok miktarda olaylar görürüz.

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce