Kategoriler: Statik Proje

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği-B1 Komşu Katlar Arası Dayanım Düzensizliği (Zayıf Kat):

Genellikle binaların zemin ve giriş katlarında, dükkan, mağaza, vb. ticari amaçlar doğrultusunda bölme duvarlar yapılmaz. Bu da ilgili katın yanal ötelenmeler bakımından diğer katlara nazaran önemli ölçüde zayıf kalmasınsa sebep olur. Geçmiş depremlerde yaşanan hasarlar ele alındığında genelde tipik olarak zemin kat dolgu duvarların üst katlara nazaran daha az olduğunda veya hiç olmadığında zemin katta büyük hasarların oluştuğunu görürüz. Duvarların zemin katta yatay deplasmanlara karşı direnç sağlayamaması bu katları zayıf kat olarak ortaya çıkarır.




Betonarme binalarda, birbirine dik iki deprem doğrultusunun herhangi birinde, herhangi bir kattaki toplam etkili kesme alanı’nın, bir üst kattaki toplam etkili kesme alanı’na oranı olarak tanımlanan Dayanım Düzensizliği Katsayısı ηci ‘nin 0.80’den küçük olması durumu B1 Komşu Katlar Arası Dayanım Düzensizliği (Zayıf Kat Düzensizliği) olarak adlandırılır.

ηci=(∑Ae)i/(∑Ae)i+1<0.8

Burada ηci =Dayanım düzensizliği katsayısı,

∑Ae=Herhangi bir katta, gözönüne alınan deprem doğrultusunda etkili kesme alanıdır.

∑Ae=∑Aw+∑Ag+0.15 ∑Ak Şeklinde hesaplanmaktadır.

∑Aw=Kolon enkesiti etkin gövde alanı (depreme dik doğrultudaki kolon çıkıntılarının alanı hariç)

∑Ag= Herhangi bir katta, gözönüne alınan deprem doğrultusuna paralel doğrultuda perde olarak çalışan taşıyıcı sistem elemanlarının enkesit alanlarının toplamı,

∑Ak=Herhangi bir katta, gözönüne alınan deprem doğrultusuna paralel kargir dolgu duvar alanlarının (kapı ve pencere boşlukları hariç) toplamıdır.

Yani ilgili deprem doğrultusundaki toplam kesme alanı; kolon etkin gövde alanları, aynı yöndeki perde enkesit alanları ile deprem doğrultusundaki duvar alanlarının %15’inin toplamına eşittir.

Bu tür düzensizliğin bulunduğu binalarda, göz önüne alınan i’inci kattaki dolgu duvarı alanları toplamı bir üst kattakine göre fazla ise ηci‘nin hesabında dolgu duvarları gözönüne alınmayacaktır. ηci‘nin en küçük olarak kat dikkate alınarak 0.6≤ηci<0.80 aralığında Bina Taşıyıcı Sistemleri için Taşıyıcı Sistem Davranış Katsayısı, Dayanım Fazlalığı Katsayısı ve İzin Verilen Bina Yükseklik Sınıfları tablosunda verilen taşıyıcı sistem davranışı katsayısı (R), 1.25(ηci)min değeri ile çarpılarak her iki deprem doğrultusunda da binanın tümüne uygulanacaktır. ancak hiçbir zaman ηci<0.6 olmayacaktır. Aksi durumda zayıf katın dayanımı ve rijitliği artırılarak deprem hesabı tekrarlanacaktır.


B1 Zayıf kat düzensizliği ile B2 Yumuşak kat düzensizliği genelde birbirlerine karıştırılır.

“Zayıf kat ile yumuşak kat arasındaki fark nedir?” diye soracak olursak;

B1 zayıf kat düzensizliği katlardaki kolon, perde ve duvarların kesme alanları toplamı oranları ile ilgiliyken yumuşak kat binanın katlarının göreli kat ötelemelerinin oranı ile ilgilidir.

 

 

 

 

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce