Uzunluk Ölçme Araçları

Ölçme işlerinde uzunlukların ölçülmesinde iki farklı yöntem uygulanmaktadır.

1. Basit ölçme aletleri ile uzunlukların ölçülmesi.

2. Optik aletlerle uzunlukların ölçülmesidir.



Arazi üzerinde iki nokta arasındaki uzaklığın ölçülmesinde uygulanacak yöntem, yapılan işin gerektirdiği doğruluk derecesine göre değişir. Bu konuda profesyonel olmayan kişilerin yapacağı uzunluk ölçülerinde 1/1000 oranında (yani 1000 m uzunlukta 1 m) bir hata normal sayılabilir.

Basit Ölçme Aletleri

Ölçme işleri, çiftlikte küçük bir tarla veya birkaç parsel ölçülecek ise genellikle geliştirilmiş ölçü aletlerine gereksinim duyulmadan, basit ölçü aletleri ile ölçümler yapılır.Basit ölçü aletlerini şöyle sıralayabiliriz;

Jalon: Boyu 2 m, çapı 3-4 cm, sivri uçlu, metal borudan yapılmıştır. 50 cm de bir değişik renkte boyanmıştır (kırmızı-beyaz, siyah-beyaz). Amaç görünebilirliği sağlamaktır. Nokta yerlerinin belirlenmesinde, doğrultuya girmede, alım ve aplikasyonda kullanılır.

Jalon sehpası: Jalonun düşey durmasını sağlar. Üçayaklı demirden yapılmıştır. Ayaklar içinden jalonun geçebileceği birdemir bileziğe bağlıdır.

Ölçme Çemberi: Genellikle karayollarının ölçülmesinde kullanılır. Bunda kural olarak, bilinen bir çember uzunluğunun (1 – 2 m gibi) dönüş sayısından yararlanılarak uzunluğun bulunmasıdır. Ölçme çemberi ile bozuk ve arızalı tarla ve yollarda iyi sonuçlar elde edilemez.

Ölçme Latası: Birkaç cm kalınlığında 3-5 m boyunda uçlarına doğru incelen dikdörtgen veya elips kesitindeki araçlardır. İncelen uçlarına kama şeklinde veya düz demirler eklenir. Latanın her bir metresi kırmızı – beyaz veya siyah-beyaz şeklinde ayrı renkte boyanır. Latalar üzerindeki desimetre bölümleri pirinç çivilerle belirlenir. Ölçmelerde latalar çift olarak kullanılırlar.

Çekül: Bir ipe bağlı alt ucu sivri bir ağırlıktan ibaret olup, bir noktanın düşey izdüşümünün bulunmasında veya jalonun düşey duruma getirilmesinde kullanılır. Rüzgardan sallanmaması için en az 0,5-1 kg olmalıdır.

Çelik şerit metre: Genellikle kısa mesafe uzunluk ölçüsünde kullanılır. 0.2-0.3 mm kalınlığında, 10-14 mm eninde çelikten veya invar adı verilen nikel demir alaşımından yapılmış 10-2030-50 m uzunluklu ölçü aracıdır.

Sayma Çubuğu (Fiş): 4-5 mm çaplı yuvarlak demirden 25-30 cm uzunluğunda bir ucu kıvrılarak halka haline getirilmiş çubuktur. Şerit metre ile ölçümlerde şerit metre uzunluğundan fazla uzunlukları ölçmek için toprağa batırılarak kullanılır. Ayrıca toplam uzunluktaki şerit metre sayısını belirlemede kullanılır.



Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce