Yaşam Döngüsü Maliyet (YDM) analizi, (Life Cycle Cost) ön çalışma aşamalarında, yapıların toplam maliyetlerini öngörmede kullanılan son derece kapsamlı bir yöntemdir. Bu yöntem bina veya yapı sistemlerinin inşaası, temini, işletilmesi ve daha sonra ortadan kaldırılması ile ilgili tüm maliyetleri kapsamaktadır.
Yaşam Döngüsü Maliyet Analizi, tüm tasarım alternatiflerinin değerlendirilmesi için kullanılan, yapının ya da bölümlerinin çalışmaya devam edeceği düşünülen değerlendirme periyodunun belirlenmesidir. SED uzmanları kritik tasarım süreçlerinde, yapılması gereken maliyet ve verimlilik analizi hizmetlerini sağlayarak doğru kararları almanıza yardımcı olur.
Yaşam Döngüsü Maliyet (YDM) analizi özellikle muadil performans gösterecen ancak ilk yatırım maliyeti ve işletme maliyetine göre farklılık gösteren proje seçeneklerinden hangisinin net tasarrufu maksimuma çıkardığının belirlenmesi gerektiği durumlarda yararlıdır. Örneğin, ilk yatırım maliyeti yüksek olup buna karşılık işletme ve bakım maliyetini büyük ölçüde azaltabilecek yüksek performanslı HVAC ya da cephe sisteminin maliyetini toplamda nasıl etkilediğini belirlemeye yardımcı olur. Yaşam Döngüsü Maliyet (YDM) analizi, tüm proje seçeneklerinin toplam maliyetlerini hesaplamak, kalitesi ve işlevine uygun olarak en düşük maliyetli tasarımları seçmektir.
Yeşil bina projelerinde özellikle önem verilen ve “yeşil” ek önlemlerin de yapıya etkilerini baştan görmeye yarayan YDM analizi tasarım sürecinin başlarında yapılmalıdır. BREEAM değerlendirme sisteminde belirli standartlara göre yapılmış Yaşam Döngüsü Maliyet (YDM) analizi puan getirmektedir.
Bina Yaşam Döngüsü Analizi (YDA), binanın tüm yapı bileşenlerinin hammadde üretimlerinden başlayıp, binanın inşası ve kullanım ömrü boyunca çevreye olan etkileri ve kullanım ömrünü tamamlayıp yıkımına kadarki her aşamasında, beşikten mezara, çevresel etkilerinin hesaplanmasına ve incelenmesine yardımcı olan bir yöntemdir.
ISO 14040 standartları doğrultusunda yapılan Bina Yaşam Döngüsü Analizi (YDA) ile hedeflenen, binanın toplam çevresel etkisini belirlemenin yanında, tespit edilen bu çevresel etkinin minimize edilmesi için gerekli iyileştirme çalışmalarının ve mimarlık & mühendislik pratiklerinin uygulanması neticesinde, çevreye daha az negatif etkisi olan sürdürülebilir binalar tasarlamaktır.
Buna ek olarak Yaşam Döngüsü Maliyet (YDM) analizi aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Pek çok ülkede gözlenen çelişki ve problemleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
Kurulan modelde öncelikle yapım maliyetlerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu çalışma aslında projenin teklif aşamasında yapılan fiyat çalışması ile benzerlik göstermektedir.
Yapım maliyetlerinin modelin kurulması aşamasında doğru tespit edilmesi oldukça önemli olmakla beraber, herhangi bir yanlış fiyat tespiti yapılacak olan YDM analizinin sonucunun da yanlış çıkmasına sebep olacaktır. Çünkü yapım maliyetleri YDM analizinde ele alınan en büyük maliyet unsurudur ve doğrudan yatırımın amortismanın ne kadar sürede tamamlanacağı hususunda fikir verebilmektedir.
Yapılacak olan projeye ait işletme maliyetlerinin belirlenmesi bir diğer önemli unsurdur. Kurulan modelde işletme maliyetlerinin enerji maliyetleri, personel maliyeti, yedek parça ve bakım maliyeti, sabit ve indirekt maliyetlerden oluştuğu kabul edilmektedir.
İşletme gelirleri modelin önemli olan 3 parasal unsurundan biridir. Metro işletmesinden elde edilecek gelirler içinde belli başlı olanlar yolcu gelirleri, reklam
gelirleri ve kira gelirleridir.
1. Metro işletmesinde en büyük gelir yolcu taşımasından elde edilmektedir. Yolcu gelirlerinin hesabı ise yolcu sayısı tahminlerinden yapılabilir. Geleceğe yönelik yolcu sayısı tahminleri, metro işletmesi yapan şirketlerin istatistik verilerinden alınıp lineer enterpolasyon yöntemi ile yapılabileceği gibi kamu yatırımlarının fizibilite çalışmalarını yürüten firmalardan da elde edilebilir.
Modelde yolcu sayısı tahmini kadar yolcu profili de önem taşımaktadır. Metro güzergahı üzerinde mevcut yerleşimler dikkate alınarak metroyu kullanacak yolcuların yaş dağılımını belirlemek ve buna göre indirimli ve indirimsiz bilet kullanacak yolcu profilini tespit etmek gerekir.
Elde mevcut verilerin bulunması halinde metroda indirimli ve indirimsiz bilet kullanan yolcuların oranı bulunur ve bu oranlar yıllara göre sabit kabul edilip geleceğe yönelik yolcu geliri tahmin edilebilir. Modelde bir diğer önemli unsur da yolcu gelirlerini etkileyen jeton ve bilet fiyatlarıdır. Kurulan modelde bu veriler güncel değerlerden alınmış olup Euro’ya çevrilerek hesaplara dahil edilmiştir. Modelde yolcu sayısının yıllara göre değişiminin hesaplanmasında istatistik yöntemler de kullanılabilir. Bu tip çalışmalar bireysel olarak yapılabileceği gibi hali hazırda Devlet Planlama Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalardan da elde edilebilir.
2. İşletme gelirleri içinde bir diğer unsur da reklam gelirleridir. Metro araçları üzerindeki reklamlar ve istasyonlarda firmalara kiralanan reklam panolarının gelirleri reklam gelirleri içine girmektedir. Modelde bu veriler için kabul yapılabileceği gibi halihazırda reklam veren firmalardan veya doğrudan metro işletmesi yapan şirketlerden de elde edilebilir.
3. Son olarak metro işletmesinde gelir sağlayacak unsur kiralanabilir alan gelirleridir. Kurulan modelde kiralanabilir alan geliri olarak metro istasyonları içinde mevcut büfe, bankamatik vb. bölümlerin işletmeye sağladığı kira bedeli ele alınmıştır. Bu veriler için güncel değerlere göre kabul yapılabileceği gibi doğrudan metro işletmesi yapan şirketlerden de elde edilebilir.
İşletme gelirlerinin de, işletme ve yapım maliyetleri gibi yıllık ve Euro bazlı hesaplanması modelin sonunda yapılacak olan Yaşam Döngüsü Maliyet (YDM) analizinde uygulanabilirlik açısından kolaylık sağlayacaktır.
Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…
Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…
İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…
2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…
KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…