Kategoriler: Ulaştırma

Yollar Neden Onarım Gerektirir?

Yollar, özellikle yüzey tabakalarından başlayarak asfalt tabakalarının zamanla deformasyona uğrayacağı, aşınma veya bazı bozunmalar olacağı bilinci ile tasarlanır. Bu nedenle sürücülerin güvenliği için, yüzeydeki bozulmaların periyodik olarak onarılması gereklidir. Bazen binder tabakasının yenilenmesi ve ender olarak da temel tabakasının yeniden yapılması gerekebilir.

Ayrıca asfalt  yollar çevresel etkenlerden UV ışınları, oksijen, sıcaklık ve soğuk hava şartlarına maruz kalır. Suyun donması ve donma-çözülme olaylarının oluşması bozulmaları hızlandırır.


Üstyapının her tabakasında suyun etkin olduğu görülmektedir. Yaş taban toprağı ve doygun hale gelmiş granüler malzemeler çok zayıf taşıma gücüne sahiptir. Taban toprağının rutubetinin değişmesi sonucu mevsimsel şişme ve büzülmeler meydana gelir. Bütün bu etkenler, bağlayıcılı asfalt tabakalarda çatlak ve bozulmaların oluşmasına neden olabilir. Taban drenajının olmaması halinde, tüm yol yapısı taşıma gücünü kaybedebilmektedir. Sonuç olarak, yeterli drenajın sağlanması ve fonksiyonel halde tutulması hayati bir öneme sahiptir.

Su bağlayıcı malzeme içine girdiğinde, tabakalar arasından, derzlerden veya çatlaklardan aşağıya doğru sızarak agrega yüzeyinden bitüm bağlayıcının soyulmasına ve bağlayıcısız malzemelerde ise dağılmalara neden olabilmektedir. Bu durum kontrol altına alınmazsa, özellikle kışın donma periyodundan sonra üstyapının tamamında bozulmalar meydana gelebilir.

Bitüm zamanla yaşlanır ve bitüm içindeki daha hafif olan yağlı bileşenlerin buharlaşması da dahil olmak üzere kompleks fiziksel ve kimyasal işlemler sonucunda bitüm sertleşir. Sert bitüm kırılgan olduğundan agrega ile adezyonu azalır, bozulmalara karşı daha hassas olur ve normal gerilmelere karşı direnci veya dayanımıa azalır. Karışım tipine bağlı olarak sertleşme derecesi farklılık gösterir, örneğin poroz asfalt yoğun gradasyonlu asfalttan daha hızlı yaşlanır. Ayrıca tabakanın üstyapıdaki yeri de önemlidir, örneğin yüzey tabakası doğrudan güneş ışınlarına, ısıya veya diğer şartlara maruz kaldığından alt tabakalara göre daha çok etkilenir.

Yüzey tabakalarında trafiğin cilalanma etkisiyle, yüzey dokusu kaybolarak kayma direnci azalabilir. Üstyapının tüm tabakalarında olan deformasyonların yüzeyden itibaren yenilenerek onarılması gerekir. Ayrıca yüzeyden alt tabakalara su girişini engellemek için yüzey sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Kışın çivili lastikler kullanılması halinde, yüzeyde malzeme aşınmalarının olduğu kesimler düzenli olarak yenilenmelidir.

İklim değişiklikleri sonucu gelecekte oluşabilecek daha şiddetli seller ve taşkınlar ile aşırı yüksek ve düşük sıcaklıklar yol üstyapılarını etkileyebilecektir.


İyi tasarlanmış ve bakımı yapılmış yollarda yüzey tabakalarının ömrü 15-25 yıl olarak tahmin edilmektedir.

Üstyapının yapısal tabakalarında asfalt üretimi genellikle 30-40 yıllık hizmet ömrüyle dizayn edilmektedir. Üstyapıların durumu düzenli olarak değerlendirilerek, ömrünün sonuna yaklaşıldığında bazı önemli takviyeler veya yenilemelerin yapılması gerekmektedir. Sadece yüzey tabakasına yeniden asfalt üretimi yapılamsı veya onarılmasını gerektiren uzun ömürlü üstyapılarda daha iyi bir durabilite elde edilmektedir.

Asfaltın üretimi üstyapı dizaynında ve yapımında sağladığı esneklik ve uyumluluk sonucu yol basitçe takviye edilerek veya genişletilerek dayanımı ve trafik kapasitesi artırılabilmektedir. Asfaltın sağladığı bu imkan doğrultusunda, yol ömrünün uzatılması ve performansın artırılmasına yönelik yapım ve bakım stratejileri finans olanaklarına bağlı olarak değişmektedir.

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce