Bak Uzantılı Dosya Nedir? Nasıl Açılır?-AutoCAD-ArchiCAD

AutoCAD ve ArchiCAD vb. programlarla çizim yapanlar .bak uzantılı dosyalara aşinadır. Çalışılan dosyanın ismi ile aynı isimde programın uzantısından farklı olarak uzantısı .bak olan dosyalar çalışılan ilgili dosyaların back up yani yedek dosyalarıdır.

Örneğin, yaptığınız çizimin dosya adı “proje.dwg” ise en son save edilen yani kaydedilen çalışmanın bir önceki kayıt edilmiş hali, ilgili dosyanın bulunduğu klasörün içerisinde “proje.bak” olarak kayıtlı olacaktır. Böylece herhangi bir aksaklık veya hata durumunda, program otomatik olarak dosyanın bir  kayıt önceki halini .bak olarak kayıt ettiğinden çiziminize minimum zararla bu .bak dosyasıyla kavuşabilirsiniz.



.bak Dosyası Nasıl Açılır? .bak Dosyasından Proje Nasıl Kurtarılır?

Kullanılan programın yedek olarak yarattığı bak dosyasının nokta (.)’dan sonraki kısmını yani bak olan uzantısını programın çalışma dosyanızı kaydederken kullandığı asıl uzantı şekline değiştirdiğinizde çalıştığınız program bu dosyayı tanıyacak ve çalıştıracaktır. Örneğin;

AutoCAD ile çalıştığınız “proje.bak” dosyasının uzantısını .dwg olarak yani dosya adını “proje.dwg” olarak değiştirdiğinizde AutoCAD programı dosyanızı tanıyıp dosyanın bir önceki kayıtlı halini size açacaktır. ArchiCAD ile çalışırken ise bu .bak uzantısını “.pln”  veya “.dwg” olarak değiştirip çalışmanıza az bir kayıpla devam edebilirsiniz.

Yalnız dikkat edilmesi gereken konu bu bak dosyalarının siz dosyayı kayıt ettiğinizde oluşturulduğudur. Programın Autosave’leri yani kendisinin ara ara yaptığı otomatik kayıt işlemiyle bu .bak dosyaları oluşturulmaz.

Dosyalarınızın yedek bak dosyaları oluşmuyorsa, yani siz çiziminizi kaydettiğinizde, çizimin bulunduğu dosyada sadeve .dwg uzantılı dosya var ise ISAVEBAK komutuyla .bak dosyası oluşturma işleminin açık mı, kapalı mı olduğunu kontrol etmeniz gerekir.

Bunun için programınızın komut satırına ISAVEBAK yazıp enter’a basmanız yeterlidir.

ISAVEBAK komutu 1 olarak ayarlı ise .bak uzantılı dosya oluşturuluyor, ISAVEBAK komutu 0 olarak ayarlı ise .bak uzantılı dosya oluşturulması kapalıdır



Örneğin bir dwg uzantılı AutoCad dosyasını ve bak uzantılı dosyayı karşılaştıralım ve bak uzantılı dosyayı dwg haline dönüştürelim.

Mevcut dwg dosyasının içeriği şu şekilde;

Şimdi bak dosyasının uzantısını, elle dwg olarak değiştirelim, burada aynı isimli bir dwg dosyası olduğu için de dosya isminin sonuna bir karakter ekleyelim. (Uzantının değil, dosya isminin)

Buradaki 153-10 BETONARME 2.dwg isimli dosya 153-10 BETONARME.bak dosyasının adının ve uzantısının değiştirilmiş hali. Bu dosyayı açalım bakalım şimdi;

Görüldüğü üzere daha önceki dosya ile aynı olan paftamıza ulaşmış olduk.

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce