Beton Kumaşlar, betonun özelliklerine ihtiyaç duyulan yerlerde pratik bir şekilde kullanılmak üzere üretilmiş, ince, dayanıklı, su geçirmez ve yangına dayanıklı bir beton tabakası oluşturmak için hidratasyon sonucu sertleştiren esnek, çimentolu bir çeşit kompozit kumaştır.
Beton Kumaşlar yaygın olarak 5 mm, 8 mm, ve 13 mm olmak üzere üç farklı kalınlıkta üretilmektedir. Sulanmadan önce yaklaşık sırasıyla 7 kg/m², 12 kg/m² ve 19 kg/m² ağırlıkları olan bu beton örtüler sulandıktan sonra ise takribi %30-40 oranında ağırlaşmaktadır. Farklı uzunluklarda rololar halinde saklanan, taşınan ve satılan bu malzeme bir maket bıçağı yardımıyla bile kolayca kesilebilmektedir.
Hendek, kanal astarı/temeli/altlığı, erozyon ve toprak kayması önlemi ve eğimlerin stabilitesi, banket, şev ve palye uygulamalarında zamandan, işçilikten ve maliyetlerden tasarruf sağlayan bu malzemelerin kullanım alanları ve kullanım hacmi her geçen gün artmaktadır. Ayrıca bu malzeme su altı imalatlarında kullanım için de uygundur.
Kumaş beton malzemesi, asgari bir ekolojik etki yaratan düşük bir alkali muhtevaya ve düşük bir yıkama oranına sahiptir. Bu malzemenin eşsiz yapısı, uygulama kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlar. Kumaş dikey olarak asılabilir, serilebilir, siperlere yerleştirilebilir ve çeşitli şekillerde kesilerek her türlü ortamda dayanıklı bir beton tabakası kolaylıkla oluşturulabilir. Sertleşmeden önce farklı formlara dönüştürülebilen yapısı sayesinde, barınak veya çatı örtüsü amacıyla geçici yaşam alanlarının oluşturulmasına olanak sağlar.
Askeri ve güvenlik amaçlı kurulan karakol ve kalekol olarak nitelendirilen standart betonarme ve çelik barınak tipi yapılara bir alternatif sunan ve 48 saat gibi kısa bir sürede kurulup kullanıma hazır hale gelen çadırkale sistemleri de “beton kumaş” teknolojisinin bir ürünüdür. İngiltere’de özel olarak üretilen bu beton kumaşlarla üretilen bu barınaklar, roketatar, şarapnel etkisi, zırh delici mermi ve havan topu gibi ağır silahlar da dahil olmak üzere bir çok etkiye karşı dayanabilecek güçte üretilebilmektedir.
Arzu edilen form/şekil elde edildikten sonra başka bir malzemeye ihtiyaç duyulmadan sadece sulama yapılarak sertleşen bu kompozit malzemenin geleceğin yaygın olarak kullanılacak malzemelerinden birisi haline geleceği düşünülmektedir.
Yabancı bir firmanın beton kumaşlarla ilgili uygulamalarının gösterildiği video;
Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…
Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…
İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…
2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…
KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…