Kategoriler: Yapı Malzemeleri

Çift Sıra Duvar Arası Isı Yalıtım Uygulamaları (Sandviç Sistem)

Çift sıra duvar arasında uygulanan ısı yalıtım ile oluşturulan sandviç duvar, sandviç yalıtım veya sandviç sistem yalıtımı gibi ifadelerle anılmaktadır.

Sandviç ifadesi daha çok, tabakaların bir fabrikasyonu sonucu birlestirilmis kompozit hali için kullansa bu sistemi tanımlamak için de ülkemizde Çift Sıra Duvar Arası Isı Yalıtım Uygulamaları için sandviç duvar ifadesi sıkça kullanılmaktadır.


Duvarlarda ısı yalıtımı amacıyla yaygın olarak uygulanan alternatiflerden, içten ısı yalıtımı ve sandviç duvar yalıtımı uygulamalarında, ısı köprülerinin oluşmasını engellemek ve yoğuşma riskini tamamen ortadan kaldırmak genellikle mümkün olmamaktadır. Bunun nedeni bu tip duvar yalıtımları ile ısı köprülerinin en çok olustugu kolon kiris gibi yapı elemanlarını da saran bütünlüklü bir yalıtım gerçeklesememesi ve su buharının yapının iç yüzeyinde yoğuşmasıdır.

Çift Sıra Duvar Arası Isı Yalıtım Uygulaması iki duvar malzemesi arasına sert köpük yalıtım levhasının yerlestirilmesi şekinde uygulanan, uygulaması en kolay olan yöntemlerdendir. Çift sıra duvar ve yalıtım elemanı ile oluşan bu sistemi mahallerin az da olsa küçülmesine sebebiyet vermektedir.

Sandviç sistemde ısı köprüsünü önlemek amacıyla betonarme yüzeyin yalıtılması



 

Çift Sıra Duvar Arası Isı Yalıtım uygulamalarında, iki duvar katmanının deprem etkisi ile ayrılıp birbirlerinden kopmaması için belirli aralıklarla tel veya metal bağlar birbirlerine tutturulmaları gerekmektedir. Ancak ülkemizde bu önlemin yaygın bir şekilde uygulanmadığı bilinmektedir. Ülkemizdeki  uygulamalarda, bu duvarlar arasında, duvarların birlikte çalısmalarını saglayacak baglantı elemanları kullanılmamakta, bu nedenle duvar katmanları zamanla veya deprem gibi bir dış etkiye maruz kalındığına birbirinden ayrılmakta hatta yıkılmaktadır.Uygulamada bu duvarların birbirlerinden ayrılma durumlarını engelleyici önlemler alınması zorunludur.

Duvar kesitinde, dıs duvar ile ısı yalıtım tabakası arasında yogusma olabilmektedir. Bu durum hem ısı yalıtım malzemesinin verimini düsürmekte hem de iç yüzeyde istenmeyen görüntülere sebep olabilmektedir. Detaylandırmada duvar kesitinden içeri sızabilecek yagmur suyunun ve olusabilecek yogusma suyunun dısarı atılmasına imkân veren drenajların oluşturulması gerekliliği de unutulmamalıdır.



Bu amaçla üretilmiş aşağıdaki gibi birbiri ile mekanik şekilde kenetlenmiş hazır duvar elemanları da bulunmaktadır.

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce