Kategoriler: Yapı Malzemeleri

Çimentonun Depolanması

Çimentonun nemden korunması ve depolanması, beton mukavemeti ve diğer özelliklerini açısından oldukça ektilidir. Çimento, havanın rutubetini alarak topaklanabilir.

Topakların parmakla kolaylıkla ezilebilir olması, katılaşma, sertleşme ve dayanım kazanmasının bu topaklanmadan etkilenmediği veya etkilenmeyeceği anlamına gelmemektedir. Oluşan sert topaklaşmalar bozulmanın en büyük belirtisidir. Bu nedenle çimentonun depolanmasında, su ile temasından veya rutubetli havada kalmamasına özen gösterilmelidir.


Çimento, üç katlı kraft olarak adlandırılan özel kağıttan torbalara konur ve bu şekilde muhafaza edilip taşınır. Bu torbalar ülkemizde ve diğer pek çok ülkede yaygın olarak 50 kg’liktir. Ancak 25 kg’lik torbalar da bulunmaktadır.

Çimento rutubetsiz ve kapalı bir ortamda tabii zemin ile temas etmeyecek şekilde depolanmalıdır. (Çimento çeşitleri ve özellikleri)

Çimento üretim tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tüketilmelidir. Bu nedenle ‘ilk gelen ilk gider prensibi’ ile malzeme sürkülasyonu sağlanmalı, bir çimento paketinin uzun süre depoda bekletilmemesine dikkat edilmelidir.

Çimento alçı, gübre ve gıda gibi ürünlerle beraber kesinlikle depolanmamalıdır.

Çimento torbaları sıkışık bir şekilde dizilmemelidir. Aksi taktirde torbalar hasar görebilir. Taşımaya müsait alan bırakmak gerekmektedir.

Çimentoların zeminden nem almamaları için ambar zemin üzerine plastik gibi su geçirmez bir örtü serilmeli veya torbalar zeminden yaklaşık 15 cm yükseklikte ahşap bir platform, palet üzerine dizilmelidir

Mümkünse çimentoların depolandığı binanın tavanı %30 eğimli olmalıdır. Torbaların duvardan uzaklığı 15 – 30 cm olmalıdır. Türk Standartlarına göre, üst üste en fazla 12 torba çimento dizilmelidir. Literatürdeki bilgiler, mümkünse en çok 8 torbanın üst üste dizilebileceğini tavsiye etmektedir.

İlk üç aydan sonraki her ay için çimentolar, 28 günlük dayanımlarından her ilave ay için yaklaşık %4 kayba uğradıkları hesaba katılmalıdır.



Güncel çimento fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce