Kategoriler: Yapı Malzemeleri

İnşaat Endüstrisinin Geleceğini Oluşturacak 7 Malzeme

Ekonomi ve zaman unsurlarının her zaman ön sırada olduğu inşaat sektöründe, sektördekilerin rekabet ortamında tutunabilmeleri için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi kaçınılmaz bir unsur haline geldi. Yeni nesil malzemeler büyük ölçüde eski alışageldiğimiz malzemelerin yeni teknolojilerle araştırmacılar tarafından birleştirilmesiyle sağlanıyor. Ve üretilen bu yeni nesil malzemeler temel mukavemet, dayanım, ateşe dayanıklılık, su geçirmezlik konularında alışageldiğimiz malzemelerin önüne geçmesi sebebiyle her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Size bu yeni malzeme çeşitlerinden birkaç örnek sunalım.



Nano Malzemeler

Nano malzemeler karbon ve çakmaktaşı, kum, kuvars gibi silisyum oksijenli bileşimlerin karışımdan oluşuyor. Çelikten daha yüksek dayanımlı olmasına rağmen ağırlık olarak çeliğin beşte birinden daha daha hafiftir. Bu malzemeler çimento, çelik, agrega, kum fayans ve cam gibi malzemelerle birleştirildiğinde malzemelerin dayanımlarını önemli ölçüde artırırken statik problemlerin çözümüne de ışık tutmuş oluyor. Bunların yanında malzemelerin, izolasyon, yangın direnci, hava geçirgenliği ve çizilmeye karşı dayanıklılık gibi kilit özelliklere kavuşmasını sağlıyor

 

Solar Enerji Çatı Malzemeleri

Kullanıldığı yapının elektrik ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bu güneş panelleri sayesinde fosil yakıt tüketiminin azaltılması amaçlanıyor. Elon Musk malzemenin tanıtımında Tesla Şirketinin bu panelleri klasik çatı kaplamaları maliyetlerinden de düşük bir maliyetle üretilebileceğini ve görsel olarak da çok daha çekici olacağını iddia etti. Daha düşük maliyetlerle hem enerji tasarrufu hemde doğayı korumayı sağlayan bu malzemelerin geleceğin vazgeçilmez malzemeleri arasına girmemesi neredeyse imkansız.

Güneş enerjisinin avantajları ve dezavantajları; https://soyleki.com/gunes-enerjisinin-avantajlari-ve-dezavantajlari/

 

Topmix Geçirgen Beton Malzemeleri

 

 

Yukarıdaki videoda da görüldüğü gibi, son derece geçirgenliğe sahip bu malzemeler su problemlerinin çözülmesi için bir çok alanda kullanılabiliyor. Dakikada metrekarede 600 litreye kadar geçirgenliğe ulaşabilen bu malzemeler sayesinde su; yollardan, yürüyüş yollarından kolayca uzaklaştırılabilir. Kaldırım malzemesi olarak kullanıldığında yoğun yağış durumlarında metropollerde bir kurtarıcı durumuna gelebilir.


Canlı Beton veya Kendini İyileştiren Beton

Beton dünyada en çok kullanılan inşaat malzemelerinin başındadır. Ne kadar hassas bir şekilde üretilip uygulansa da zaman zaman çatlakların önüne geçilememektedir. Bu sorunun çözümü için bilim insanları yakın zamanda kendi kendisini onaran bir beton sistemi geliştirdiler. Bunu kireç taşı üreten bir bakteri aracılığıyla başardılar. Bu bakteri ve bakterilerin besinlerini içeren kapsülleri betonun içine yerleştirdiler. Suya maruz kalınca aktif hale gelen bu bakteriler etraflarındaki besinlerle beslenerek etraflarında kalker üretip betondaki çatlakları kapatıyorlar. 200 yıl boyunca dayanabilen bu bakteriler sayesinde beton yapıların ömürleri şaşırtıcı bir şekilde uzatılabilir.

 

Aerojeller

Kabaca anlatırsak polimer jellerin sıvı kısımlarının gazla değiştirilmesiyle oluşturulan malzemelerdir. Son derece sağlam, hafif ve inanılmaz derecede termal dirence sahip olan bu malzeme borulama, yalıtım, kaplama ve pencere teknolojilerinde yaygın kullanıma sahiptirler.

 

 

Doğa Hizmetçisi Betonlar

Doğayı kirleten malzemelerin ayrışmasını katalize eden Titanyum Dioksit kullanılan bir beton türüdür. Otomobillerin ve yanan diğer fosil yakıtların ürettiği kirleticiler bir çok metropolü pus bulutları altında bırakır. Bu atık gazlar doğa dostu betonlarla temasa girdiğinde gazların parçalanmalasını hızlandıran bir reaksiyon meydana gelir ve bu gazları toz-tuz zerreciklerine dönüştürür. Bir metropolün tamamında bu beton türü kullanıldığında kirleticilerin oluşturduğu zararın yarıya düşürülebileceği öngörülüyor.



Kumaş Beton Örtüleri

Bu bez halindeki beton örtüleri eğimli arazilerde, şevlerde ve menfezlerde büyük kolaylık sağlamaktadır. Rulo şeklinde saklanan bu levhalar kesilip düzenli veya düzensiz tasarlanmış bir çok yapımda uygulanabilmekte. Arzu edilen şekil elde edildikten sonra su dışında herhangi bir ek malzemeye ihtiyaç duymadan sertleşen bu betonun kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.

 

 

 

Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce