Skreyperlar, zemini yükleme sistemindeki haznesine bıçakla kendi kendine sıyıran, yükleyen, boşaltma yerine kadar kendi kendine taşıyan ve boşaltma yerinde de bıçak ağzını yukarıya çekmek suretiyle haznesindeki malzemeyi kendiliğinden boşaltan ağır iş makinesidir. (İngilizcesi: scraper)
Skreyperlar kazma sırasında genellikle yokuş yukarı yada yokuş aşağı çalışmakta olup kendi çekiş sistemlerinin yanı sıra arkasındaki buldozer yada bunun gibi bir iş makinesi gücünü de kullanarak çalışırlar.
Skreyperlar modellerine, boyutlarına ve kullanıldıkları iş çeşitlerine göre farklılıklar göstermekle birlikte yükleme haznelerinin kapasiteleri 8 m³ ile 34 m³ arasında değişmektedir ve büyük boy skreyperların biri önde ve biri arkada olmak üzere çift motordan elde edilen güçleri 536 Hp’yi bulmaktadır.
Skreyperlar ardı ardına katar oluşturacak bir şekilde çalışabilirler. Skreyperların ön önemli artısı kamyon, dozeri, yükleyici ve ekskavatörlerle birkaç makinenin birlikte yapacağı kazma ve nakliye işini tek başına yapabilmesidir. Bu
nedenle iş makinesi satın alma maliyetlerini düşürmektedir. Bu avantajlarına rağmen Türkiye’de çok kullanılan bir iş makinesi değildir.
Skreyperler yürütme elemanları, kontrol ve tahrik şekillerine göre sınıflandırılabilir.
Skreyperlar;
Skreyperların yapısına bağlı olarak verimli olarak kullanılabilmesi şu koşullara bağlıdır;
Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…
Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…
İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…
2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…
KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…