Kategoriler: Statik Proje

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği – A2 Döşeme Süreksizlikleri

Döşemelerin deprem kuvvetleri ile katlardaki kütlelerin oluşturduğu eylemsizlik kuvvetlerininin varsa kirişlerle birlikte düzlem içi rijitlikleri sayesinde düşey elemanlara sağlıklı bir şekilde aktarılmasının sağlanması gerekmektedir.  Bu yük aktarımlarının doğru olarak yapılabilmesi için sisteme uygun modellemelerin yapılması gerekmektedir.

A2 Döşeme Süreksizlikleri Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği‘nde de daha önce (TBDY) TDY 2007’de tanımlandığı şekilde tanımlanmıştır;


Herhangi bir kattaki döşemede;

I – Merdiven ve asansör boşlukları dahil, boşluk alanları toplamının kat brüt alanının 1/3’ünden fazla olması durumu,

II – Deprem yüklerinin düşey taşıyıcı sistem elemanlarına güvenle aktarılabilmesini güçleştiren yerel döşeme boşluklarının bulunması durumu,

III – Döşemenin düzlem içi rijitlik ve dayanımında ani azalmaların olması durumu A2 Döşeme Süreksizliği olarak tanımlanmıştır.

Hemen hemen binaların çoğunda aydınlama boşluğu veya asansör boşluğu gibi boşluklar bulunmakta. Döşemede brüt alanın 1/3’ünden fazla boşluk bulunduğu durumlarda döşeme yatay düzlemde rijit diyafram olarak çalışmadığı kabul edilir. Bu düzensizliğin bulunduğu binalarda döşemeler, düzlem içi yer değiştirmelere ilişkin serbestlik derecelerini içermek üzere iki boyutlu (membran) sonlu elemanlar ile modellenecektir. Bu durumda her düğüm noktasında üç serbestlik derecesi dikkate alınacaktır. İstenirse aynı zamanda düzlem dışı yer değiştirmelere ilişkin serbestlik derecelerini de içermek üzere, her düğüm noktasında altı serbestlik derecesinin dikkate alındığı kabuk sonlu elemanlar da kullanılabilir. Bu modellemelerin hesap sonucunda döşemelerde ve kirişlerde meydana gelen düşey taşıyıcı elemanlara aktarılan iç kuvvetlerin yönleri ve büyüklükleri doğrudan elde edilebilecektir. A3 Planda Çıkıntılar Bulunması düzensizliği için de aynı modellemeler kullanılacaktır.

Bu tür düzensizliklerin bulunmadığı (A1-A2) planda düzenli binalarda döşemeler rijit diyafram olarak modellenebilecektir.



Paylaş

Son Yazılar

Sismik İzolatör Nedir? Ne İşe Yarar, Maliyeti ve Fiyatları

Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…

2 yıl önce

Hazır Beton Fiyatları-2022-Beton m3 Fiyatı C20-C25-C30-C35

Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…

2 yıl önce

2022 Demir Fiyatları – Güncel İnşaat Demiri Fiyatı

İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…

3 yıl önce

2022 Doğrudan Temin Limiti 218.395 TL ve 72.752 TL

2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…

3 yıl önce

2022 Diploma İş Deneyim-İş Bitirme Hesaplama İnşaat. Müh. Mimar

20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…

3 yıl önce

2022 KİK Payı-On Binde Beş Limiti – 1.456.202 TL

KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…

3 yıl önce