Proje boyutlarına bağlı olarak bir şantiye organizasyonunda farklı görevlere sahip birçok şef ve sorumlular bulunmaktadır. Şantiye organizasyonunun kapsamının anlaşılması açısında örnek bir organizasyon şeması aşağıda verilmiştir.
Görüldüğü üzere bir şantiyede gerçekleştirilen işlere ve organizasyona bağlı olarak farklı şefler ve sorumlular bulunması gerekmektedir. Şantiyede görevli bu sorumlu personeller kimdir, ne iş yapar inceleyelim.
Mal sahibi ile iletişimi sağlar. İş programım organize eder. Mal sahibi ile beraber nakit akışım sağlar ve mal sahibini bilgilendirir, inşaatta kullanılacak malzemeleri temin eder ve anlaşmasını yapar. Mal sahibini projenin ilerleyişi hakkında bilgilendirir. Yapılacak işleri önceden mal sahibine anlatarak onayını alır ve uygulatır.
Şantiyelerin kontrol edilmesi ve inşaat projelerinin yürütülmesi sorumluluğu vardır. Günlük olarak inşaat işlemlerini denetleyerek, işin zamanında, bütçe kapsamında, doğru kalite standartlarında ve güvenli bir biçimde yürütülmesini temin eder. Şantiye şefliğinin kapsamı ve sorumluluğu ayrı bir başlık olarak incelenmesi gerekecek kadar geniştir. Bu konuyla ilgili “Şantiye Şefi Nedir? Ne iş Yapar? Görevleri Nelerdir?” yazımızı inceleyebilirsiniz. Şantiye şefinin sorumlulukları ile ilgili ise “Şantiye Şefinin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Şantiye binasında şantiye şefine her türlü yardımı sağlayabilen kısmen teknik işlere aşina olabilen ifade ve temsil becerisine sahip personeldir. Gerektiği zaman şantiye şefinden gelen talimatla şantiye şefi namına alt birimlerde çalışan personeli yönlendirecek, gün boyunca şantiye binasında yönetim faaliyetlerini yapabilecek vasıfları olan minimum ön lisans eğitindi kişilerdir.
Saha şefi, şantiye şefinin yardımcısı olup uygulamadan sorumlu kişidir. Alanda yapılan bütün üretimlerin idarenin direktifleri ve proje sözleşme şartname şartlarına göre yapılması adına gereken organizasyon, denetim ve çalışmadan sorumludur.
6331 sayılı İSG Kanunu’nun 3. Maddesinde iş güvenliği uzmanı “Usul ve esasları yönetmelikte belirlenen, İSG alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlannda çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunlan ile teknik elemanı” şeklinde tanımlanmaktadır. İş güvenliği uzmanları yukarıda belirtilen tanıma uygun olarak şantiyede iş güvenliği konusunda gerekli önlem ve çalışmaları gerçekleştirirler. İş güvenliği gözetimcisi, iş güvenliği formeni, iş güvenliği süpervizörü, iş güvenliği teknikeri, iş güvenliği uzmanı, işgüvenliği müdürü ve iş güvenliği koordinatörü gibi farklı görevliler de şantiye kapsamına göre bu konuda görev alan diğer sorumlu kişilerdir.
Topograflar projelerin sahaya uygulanmasında yer gösterici temel personellerdir. Aplikasyon işlerinden sorumlu topograflar şantiyedeki her türlü arazi ve ölçüm işlemlerinde görev alırlar. Toporgaflar ve yardımcıları ölçüm için kullanılan özel cihazları ile şantiyenin her alanında bulunarak imalatların konumlandırılmasında sürekli aktiftirler.
Şantiye şefi idaresinde şantiyeye ait idari birimler olan sosyal tesisler, personel, muhasebe, depo ve satın alma bölümlerinin diğer birimlerde bulunan personele verdiği hizmetlerin aksaksız biçimde yapılması adına gereken organizasyon ve çalışmayı yerine getirir.
Muhasebe şefi, idari grup şefliğine ilave olarak şantiyeye ait muhasebe kayıtlarının genel merkezle irtibatlı şekilde yapılması, şantiye şefinden gelen talimatlarla gereken mal ve para teminlerinin yapılması ve şantiyeye ait harcamaların muhasebeleştirilmesi işlemlerine yerine getirmektedir.
Şantiyede iş görecek çalışanların işe alınmalarına ilişkin gereken resmi izleklerin gerçekleştirilmesi işçilerle ilgili şahsi dosyaların iş kanunu doğrultusunda düzenlenmesi, işten ayrılan personelle ilgili dokümantasyonun noksansız yapılması, günlük şantiye personelini puantörleriyle yerinde ve günde minimum iki defa denetleyerek puante etme işlemlerini yerine getirmektedir.
Şantiye bölgesinden tedarik edilmesi mecburi olan gıda maddeleri, inşaat malzemeleri ve öteki sarf malzemeleri gibi materyallerin tedariki adına gereken piyasa araştırmalarının yapılmasından sorumludur.
Şantiyedeki gazino, yatakhane, kantin ve yemekhane gibi çalışanların gereksinimleri amacıyla tesis edilmiş mahallerin işletilmesi, bunlara ilişkin gereken malların talep ve tespit edilmesi, bu mahallerde işgören personelin kontrol edilmesi ve hizmetlerin aksamaması adına işleri gören personeldir.
Şantiyede faydalanılacak materyalin depolanması adına tesis edilen kapalı ve açık depoların yönetim kontrolünü yapan, depoya giren ve çıkan materyalin kayıtlarını tutan, devamlı yararlanılan malzemelerin stok vaziyetlerini şantiye şefine rapor eden ve bitmesi öncesinde tedarikini temin eden kimsedir.
Şantiyeye karşı olası tehlikeler karşısında giriş ve çakışlarının kontrol altına alınması bilhassa gece vakitlerinde şantiyedeki malzeme ve ekipmanların çalınmasına meydan verilmemesinden sorumlu kişidir.
Şantiyede imalat ve üretimlerin yapılması amacıyla bulundurulan iş makinelerinin şantiye şefinin talimatlarına göre idaresinin ve şevkinin yapılması, makine verimlilikleri adına gereken personel temini, bakını ve onarım konularının organizasyonunda gereken çalışmaları yapan, iş makineleriyle ilgili tecrübeli kişidir.
Şantiyedeki iş makineleri arızalarının giderilmesi, iş makinelerinin düzenli bakım ve onarımlarının yapılması, makinelerin çalışma yerlerinde kontrol edilmesi, iş bitiminden sonra makinelerin bir sonraki gün için mesaiye hazırlanmaları konularından sorumlu kışıdır.
Sismik İzolatör Nedir? Sismik İzolasyon Nedir? Deprem izolatörü olarak da adlandırılan sismik izolatör; yapılara gelen…
Son beton fiyatları piyasadan alınan güncel m3 beton fiyatlarına göre güncellenmiştir. Ağustos 2022 ayı itibariyle…
İnşaat demir fiyatları, inşaat maliyet hesaplarında önemli yer tutan maliyet kalemlerindendir. Demir fiyatlarının güncel piyasa…
2022 Doğrudan Temin Limitleri - Eşik Değerler Büyükşehir belediyesi sınırları ve bunun dışındaki yerler için…
20 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Kamu İhale Tebliğ'ine göre 2022 inşaat mühendisi diploma…
KİK Payı Limit On binde beş olarak anılan KİK Payı Limiti 2022 yılı için açıklandı;…