Ahşap

Ahşap Türleri ve Özellikleri

Taşıyıcı sistem, mimari veya peyzaj elemanı olarak kullanılan ahşap türleri ve bu ahşap elemanların özellikleri şu şekildedir.

Sedir: Eteri yağlı ve güzel kokulu olan sedir odunu oldukça kıy­metlidir. Reçine kanalları bulunmayan sedir ağacının odun kısmı sarımsı beyaz öz kısmı ise daha koyu renklidir. Çok dayanıklıdır. Su ile teması olan veya direkt su içerisinde olan uygulamalarda elve­rişlidir.

Servi: Odun kısmı sarı renkli, özü ise daha koyudur. Güzel kokulu olmasının yanındaçok sert ve dayanıklıdır. Su altı inşaatı için oldukça elverişlidir.



Çam: Odun kısmı sarı, özü koyudur. Bol reçineli ve rutubete karşı dayanıklıdır. Odunu çok kıymetli olup çok yönlü kullanılış imkânına sahiptir.

Ladin: Yumuşak, uzun lifli, kokusuz, beyaz ve hafif pembe renk­li odunu vardır. Az reçinelidir. Çok kolay işlenir. Fakat dayanıklı değildir. Çok yönlü kullanılış imkânına sahiptir.

Karaağaç: Odun kısmı açık, özü ise koyu sarımtırak renklidir. Çok sert ve dayanıklıdır. Cila tutma konusunda oldukça başarılıdır.

Meşe: Odun kısmı açık sarı, özü kırmızı kahverenklidir. Sağ­lam, dayanıklı ve ağırdır. Su ile temas halinde ve su içerisindeki uygulamalara elverişlidir.

Kayın: Odunu sarı renkli, sert ve sağlamdır. Çok çeşitli maksatlar için kullanılır.

Kızılağaç: Kırmızı renkli hafif ve kolay işlenir. Genellikle bahçe çitleri­nin yapımında kullanılır.

Akçaağaç: Odunu beyaz renkli, sert ve ağırdır. Tornacılık ve mobilyacılık başta olmak üzere çok çeşitli maksatlar için kullanı­lır.

Gürgen: Odunu beyaz pembemsi renkte, ağır ve serttir. Rutu­bete dayanıklıdır. Peyzaj tesislerinde kullanımı yaygındır.

Saz ve kamış: Gri boz renkli, hafif ve dayanıksızdır. Kırsal alanlardaki park ve bahçelerde çit ve çatı örtüsü malzemesi olarak kul­lanılır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir