Dekorasyonİnşaat Terimleri SözlüğüŞantiye BilgisiYapı Malzemeleri

Cam Mozaik-BTB Kaplama Nedir? Cam Mozaik Kaplama Nasıl Yapılır?

Cam mozaik, cam malzemesinin duvar ve döşeme kaplama malzemesi olarak kullanım şekillerinden birisidir. Cam mozaikleri 13/13, 20/20, 20/40, 30/60 mm ölçülerde kare ve dikdörtgen şeklinde olanlar ile bir kenarı 13 mm olan altıgen biçimleri vardır.

Mozaik tekniğinde uygulamanın gereği olarak cam mozaikler ya arka yüzeylerinden plastik bir dokumaya ya da ön yüzeylerinden bir kağıda yapıştırılmış olarak satışa sunulmaktadır.



Cam Mozaik Kaplama-BTB Kaplama Nasıl Yapılır?

Cam mozaik kaplama yapmak için kaplanacak bir duvarın kaba ve ince sıvasının yapılmış olması gerekir. Ancak, ince sıva yüzeyinin cam mozaiklerinin iyice yapışması için pürüzlü bir yüzey olarak elde edilmesi amacıyla tahta mala ile perdahlanması gereklidir. Bu şekilde hazırlanmış olan bir sıva yüzeyi üzerine btb kaplama uygulaması aşağıdaki sıra ile yapılır;

  • Cam mozaikler yapıştırıldığı kağıt alt tarafa gelecek şekilde düzgün bir yere serilir.
  • Cam mozaiklerin üstüne su ve çimentodan oluşan bir hamur, tercihen bir plastik mala ile, iyice yayılır. Çimento hamurunun mozaiklerin arasına dolmasına ve mozaiklerin üstünde belirli bir kalınlık oluşturulmasına dikkat edilir.
  • Bu şekilde hazırlanan mozaikler kağıdından tutularak duvarda ya da döşemede uygulanacağı yere yapıştırılır. Yapışmanın iyi bir şekilde olabilmesi için dışa gelen kağıt yüzden mozaiklere basılarak hepsinin sıva yüzeyine yapışması sağlanır. Bu amaçla tahta mala kullanılabileceği gibi altına sünger tespit edilmiş bir tahta mala da kullanılabilir.
  • Yapışmayı sağlayan çimento hamurunun bir miktar suyunu çekmesi ve priz yapmaya başlaması (yaklaşık 2.5 saat) ile birlikte mozaik kaplamaların yapıştırılmış olduğu kağıt biraz ıslatılarak yapıştırıcının yumuşaması sağlanır. Tutkalın yumuşaması ile kağıtlar özenle soyulur.
  • Kağıtların soyulmasından sonra nemli bir sünger ile cam mozaiklerin yüzeyi dikkatlice silinir ve daha sonra da iyice kurulanır. Böylece mozaik kaplama işlemi bitirilmiş olur.
  • Kurulanan cam mozaikler en az 10 saat süre ile çarpma, darbe gibi dış etkilere karşı korunması gerekir.




Cam mozaik kaplamalar genelde dış etkilere karşı çok dayanıklı olmakla birlikte, özellikle dış duvarlarda içten gelen su buharını dışarı çıkarmadıkları ya da çok az dışarı çıkardıkları için bu malzeme ile kaplanmış bina duvarlarında sıcaklık farklarının çok fazla olduğu iklim bölgelerinde önemli yapı hasarları olabilmektedir. BTB kaplamalar duvarlarda olduğu gibi döşemelerde de aynı şekilde uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir