Betonda Tuz Etkisi
Betonun deniz suyu veya acı-tuzlu sularla temas halinde olduğu ortamlarda, sulardaki klorürler, beton içine sızarlar, betonun ve beton içerisindeki çelik donatının korozyonuna sebep olurlar.
Tuzlu suyla temas halinde olan betonlarda, beton boşluklarına çözünmüş halde giren tuz konsantrasyonu, ıslanma-kuruma ile birlikte giderek artmaktadır. Tuz konsantrasyonunun %4-5 seviyelerine ulaşması halinde tuzların kristallenmesi etkili olmaktadır. Tuzlu suların beton boşluklarına girmesi sonucu, tuzlu sular boşluklarda kristalleşerek don etkisinde olduğu gibi genleşmeye neden olabilir. Kristal suyu içeren tuzların molar hacmi çözelti içinde kapsadığı hacimden çok daha yüksektir. (Betonarmede Zamana Dayanıklılık)
Beton bünyesine giren tuzların zararlı etkileri şu şekildedir;
- Beton içerisine giren tuzların (başta CaCl2 ve NaCl olmak üzere) higroskopik karakterleri sebebiyle betonun su ile doygunluk derecesi artar.
- Beton bünyesine giren tuz konsantrasyonu üniform bir dağılım göstermeyerek yer yer farklı olmaktadır. Kapiler boşluklar içinde meydana gelen osmotik basınçda bu fark nedeniyle artar.
- Suyun kısmen uzaklaşması ile beraber beton bünyesine giren tuzlu suların doygun hale gelmesiyle kristaller oluşur.