Şantiye BilgisiYapı Malzemeleri

Giydirme Cephe Kaplama Sistemleri

Giydirme cephe kaplama maliyeti oldukça yüksek bir sistem olsa da eksiksiz bir sistem tasarımı ile uzun yıllar yapıda bir çok konfor şartları sağlayan bir çözüm yöntemidir. Günümüz mimari anlayışlarında, hantal taş duvarlar, yerini görece şeffaf ve estetik mimarlığa bırakmıştır. İnsanların ihtiyaçları, yapım teknikleri ve teknik çözümlerin hızla gelişmesi, malzeme çeşitliliği gibi etkiler ile yavaş yavaş mimarlıkta yeni bir kimlik ortaya çıkmıştır. 19.yy’da başlayan, II. Dünya savaşından sonra gelişimini sürdüren giydirme cephe teknolojisi, bugün, mimari olarak istenen her türlü tasarımı hayata geçirme imkanına sahiptir.



Ülkemizde giydirme cephe sistemi uygulaması yapanların çok büyük bir bölümünü oluşturan orta ve küçük ölçekli firmalar, sistemin profillerini, profil ekstruzyonu yapan firmalar aracılığı ile büyük firmaların profillerini taklit ederek temin etmektedirler. Ancak, bir sistem sadece profillerden oluşmamaktadır. Sistemin uzun ömürlü olmasını sağlayan bütünü oluşturan, esas yan parçalardır. Sistemi kopyalayan firma, az yatırım ve az maliyetle bu ürünü mal etmeye çalışmaktadır. Kullanıcı, sistemler arasındaki farkı bilmediğinden, bina maliyetini düşürmek için bu sistemleri kullanabilmektedir. Böylece, bir süre sonra sistem bütününde taşıyıcılık, korozyon, su sızması, yalıtım sorunları gibi ortaya çıkmaktadır. Böyle bir binayı onarmanın maliyeti neredeyse binayı yeniden yapmaktan daha yüksektir.

Özellikle yapılarda kullanan üç ana giydirme cephe kaplama sistemi mevcuttur, diğerler çeşitler ise bunların varyasyonlarıdır. Bunlar:

1-Çubuk Sistem Giydirme Cephe

Bu sistemde bina cephesine aks aralarında çubuklar asılır. Bunların arasına yatay kayıtlar monte edilerek, cam içten ya da dıştan takılır. Çubuk sistem ülkemizde yaygın olarak tatbik ve tercih edilen bir sistemdir.  Ekonomik bir sistem olmasına rağmen, yatay ve düşey hareketlere karşı uyumu zayıftır.

2- Panel Sistem Giydirme Cephe

Doğrama elemanları taşınabilir bir iki aks ve bir kat yüksekliğinde elemanlar halinde hazırlanır. Camlı bir şekilde paneller şantiyeye getirilir. Yatay ve düşey bina hareketlerine tam olarak uyum sağlayabilir. Aynı zamanda çok hızlı bir montaj imkanına sahiptir. Bu nedenle yüksek ve çabuk bitirilmesi gereken inşaatlar için en uygun çözümü sağlayan sistemdir.

3- Yarı Panel Sistem Giydirme Cephe

Paneller kat bazında yatay şeritler halinde hazırlanmış, kat boyunca büyük paneller gibidir. Demonte olarak şantiyeye getirilir, şantiyede monte edilir. Camlar şantiyede içten ya da dıştan takılır. Çubuk sistemin ekonomik yönü ile panel sistemin yüksek yapılar için önemli bir özelliği olan, bina hareketlerine uyum kabiliyetinin birleştirilmiş bir şeklidir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir