Kurutulmuş İnsan Dışkısından Tuğla Üretildi
Avustralya’da bulunan RMIT Üniversitesi’ndeki bilim insanları kurutulmuş insan dışkısı atıklarını, kil ile karıştırarak tuğlaya dönüştürmeyi başardı. Normal şartlarda arıtılıp kurutulmakta olan kanalizasyon çamuru “biyosolid malzeme” depo alanlarına sevk edilmektedir.
Bilim insanları, atık yönetimi ve geri dönüşüm çalışmaları kapsamında bu biyosolid atık malzemeyi bir inşaat malzemesi olarak kullanmak için birçok çalışma yürüttü ve çeşitli karışım oranlarında yapılan malzemeler ile 35.5 MPa ile 12.04 MPa arasında basınç dayınımlarına sahip tuğlalar ürettiler. Hatta %15 ile %25 arasında oranlarda kurutulmuş dışkı atığı, gerisi ise kilden oluşan bu tuğlalar normal tuğlalara göre daha gözenekli ve yalıtım değeri daha yüksek bir yapıya sahip.
Biyosolid atığın tuğla malzemesi olarak kullanılmasıyla, depo alanlarına bırakılan atıkların %30 azalabileceğini belirten bilim insanları, bu işlemi, dünyadaki tüm biyosolid atıkların geri dönüşümü için pratik ve sürdürülebilir bir prosedür olarak değerlendiriyor.
Alışılageldik tuğla üretiminde, malzemelerin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi gereklililiği doğaya yüksek miktarda karbon salınımına sebep olurken, dışkıdan üretilen bu malzeme çok daha az enerji ile üretilebilmekte ve hem doğa hem de ekonomik açıdan daha iyimser bir etki yaratmaktadır.
Kaynak: https://www.mdpi.com/2075-5309/9/1/14 https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6639611/S-bricks-Blocks-dried-human-faeces-used-building-materials-houses.html https://9gag.com/gag/aLg1Pzv