Nervürlü İnşaat Demiri – Nervürün Betonarmeye Etkisi
Nervürlü Demir Nedir?
Binaların ana dayanım merkezi olarak nervürlü inşaat demirleri beton içerisinde iskelet görevi yapar. Nervürlü inşaat demiri ve betonun bir bütün olarak hareket etmeleri önemlidir. Bu nedenle çelik çubukların yüzeyleri nervür adı verilen çelik çubuğun yüzeyindeki direnci arttıran diş, çıkıntı, tırnak oluşturulmaktadır.
Nervürün Betonarmeye Etkisi- İnşaat Demirinde Neden Nervür Var?
Betonarme yapılar içerisinde nervürlü çelik çubuk ile beton tutunmayı anlatan aderans faktörü oldukça önemlidir. (Aderans Nedir?) Aderans faktörü nervürlü çelik çubuğa uygulanan gerilme arttıkça artar. Yakın tarihe kadar gerek Türkiye’de ve gerekse dünyada, nervürsüz yassı yüzeyli beton çelikleri kullanılmaktaydı. Son zamanlarda nervürlü çelik çubukların kullanılması yaygınlaşmış ve zorunlu hale getirilmiştir. Bunun temel nedeni ise nervürlü inşaat demirlerinin mekanik dayanımlarının nervürsüz yassı çelik çubuklara göre daha iyi olması ve betonla aderanslarının daha yüksek olmasıdır. Nervür tasarımı (şekli, açısı, yüksekliği, adımı) aderansı etkiler. (Betonarme Donatı Çeliği Kalitesini Donatı Üzerinden Okumak)
Nervürlü inşaat demirlerin kullanımı dayanıklılık ve güvenlik açısından deprem bölgelerinde önem arz eder. Nervürlü beton çelik çubukların her ülkeye göre değişen farklı standartlara sahiptir. Maliyet olarak nervürsüz yassı çelik çubuklara göre daha pahalı olan nervürlü inşaat demirleri uzun süreli bakıldığında ekonomik anlamda verimli olduğu tespit edilmiştir.
Bir beton çelik çubuğundan beklenen özellikler;
- Yüksek akma dayanımı,
- Süneklik,
- İleri ve geri bükme özelliği,
- Yüksek nervür alanı,
- Uygun karbon oranı
- Kaynak edilebilirliktir