MimarŞantiye BilgisiYapı Malzemeleri

Silikon Cephelerde Cam Seçimi

Özel üretimli kasetli camların; duvar gerekmeksizin dikey ve yatay olarak döşenmiş alüminyum profiller üzerine çeşitli klips, vida ve fitiller gibi montaj materyalleri yardımıyla tabliye betonuna tutturulmasıyla elde edilen, binayı “cam bina” betimlemesine kavuşturan sisteme Silikon Cephe sistemi adı verilir.
Dışarıdan bakıldığında birleşim noktalarında 18 – 20 mm genişliğindeki fitiller haricinde  herhangi bir birleşim noktası görünmez.

Silikon cephelerde kullanılacak camlar genellikle yapının tasarım amacına göre (konut, rezidans, otel, restaurant, iş ya da kültür merkezi) belirlenir. Ancak, genellikle dış camlarda reflekte temperli, iç camlarda ise şeffaf kombinasyonlu ısı camlar tercih edilir. Camlar yatay olarak temperlenir ve genelde kenarları makine rodajlı olur.




Silikon cephelerdeki camlarda dış cam temperli, kaplamalı yada renkli, iç cam ise genelde renksiz düz olarak tercih edilir. Camın ısı yalıtım özelliği arttırılmak istendiğinde, iç ve dış cam arasında bırakılacak olan hava boşluğu arttırılır. Ses izolasyonu için, o bölgedeki ses düzeyi belirlendikten sonra ona uygun olacak şekilde camın kalınlığı arttırılır. Bu durumda iç cam genellikle lamine tercih edilmelidir. Yeni cam kombinasyonlarında, lamine camda ses geçirgenliğini azaltmak için akustik lamine cam teknolojisi de kullanılmaya başlanmıştır.

Gece ışığın iç mekanda dış mekana göre daha yoğun olması sebebiyle, reflektif camların refleksiyon özelliklerini iç mekan için göstermesi sonucu, dış mekanın görülmesi güçleşmektedir. Projede dış mekanın gece de gözlenmesi gibi unsurlar olması durumunda çok amaçlı nötral kaplamalı cam kombinasyonları tercih edilmelidir.




 

Günümüz teknolojisi ile ağır duvarlar yerini hafif kabuklara bırakmış durumdadır. Hafif ve şeffaf malzemelerden oluşan dış duvarlar ve silikon cepheler ile, gün ışığını aktif olarak kullanabilmek, ısı ve akustik konforun en iyi şekilde çözerken mimari olarak da estetik bir yapı tasarımı hedeflenir. Cam mimarisinin gelişimi, bina tasarımlarında çok geniş estetik ve fonksiyonel imkan ve çözümler sunmaktadır. Betonarme yapıların ağırlığı, hafif cepheler ile daha hareketli ve aktif bir cephe görüntüsü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir