Statik Proje

TBDY,***DEPREM ETKİSİ ALTINDA UYGUN TASARIM İÇİN BİNA TAŞIYICI SİSTEMLERİNİN DÜZENLENMESİ

TBDY 3.6’da yapıda kütle, rijitlik ve dayanım bakımlarından oluşabilecek dış merkezliklerin önüne geçilebilmesi ve yapının tasarlanan deprem davranışını gösterebilmesi için yatayda ve düşeyde temel olarak dikkat edilmesi gerekenler açıklanmıştır.

Temel kural olarak taşıyıcı sistemin sade ve basit olması gerekliliği, planda düzenli ve simetrik bir tasarımın tercih edilmesi, düşeyde ise özellikle düzenli bir tasarım ile zayıf kat ve yumuşak kat gibi tasarımlardan kaçınılması gerektiği özetlenmiştir.

Yapının hiperstatik davranışının deprem kuvvetleri altında da devam edebilmesi ve bazı elemanlar görevini yerine getiremese dahi yapının göçmemesi, diğer elemanların devreye girebilmesi, taşıyıcı sistemin bir nevi yedekli olarak çalışabilmesi önerilmiştir. Burada mimari durumlardan veya kişisel isteklerden dolayı çok karşılaştığımız az sayıda veya sınırlı boyutlarda taşıyıcı eleman kullanmaya çalışmanın yanlışlığı belirtip bu tür kısıtlamalardan uzak durmamız önerilmiştir.

dilatasyon derzi

Yapıların deprem kuvvetleri etkisiyle hareketi altında birbiriyle çarpışmasının engellenmesi ve mümkün olduğunca yapısal derzlerden kaçılması önerilmiş ve gerekli yöntemlerle sıcaklık ve rötre etkilerinin göz önüne alınması istenmiştir.

Taşıyıcı sistem elemanlarının birbirine dik doğrultularda ve birbirine yakın dayanım ve rijitliklerde düzenlenmesi gerektiği hatırlatılıp, burulma düzensizliğine önlem olarak görece yüksek dayanım ve rijiyliğe sağlam elemanların dış çevreye yakın konumlandırılması önerilmiştir.

okul statik projesi

Tasarım depremi altında deprem etkilerini sistem sünek davranış ile sönümleyebilmesi için sünek tasarım ve kapasite tasarımı ilkelerine titizlikle uyulmalıdır.

Döşemelerin sağlıklı yük aktarımı için yüksek rijitliğe ve dayanıma sahip olması mutlak gerekir. Özellikle normal katlardan rijit bodrum kata geçişlerde yer alan ve üstteki katlarda oluşan deprem kuvvetlerinin büyük kısmını bodrum katlardaki çevre perdelerine aktaran geçiş döşemeleri’nde yeterli düzlem içi rijitlik ve dayanımın sağlanması esastır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir