AhşapDekorasyonŞantiye Bilgisi

Ahşap Yüzeyler Nasıl Boyanır?

Binalarda boyanan ahşap yüzeyler, kapı, pencere, doğrama, tavan gibi iç kaplamalar; panjur, pergole, çatı, saçak altları ve cephe duvarları gibi dış kaplamalardır. Ahşap yüzeyler yağlı, sentetik, yarı sentetik boyalarla boyanır.

1. Ahşap yüzeyindeki budaklar pürümüz lambası ile yakılır ve reçineleri çıkartılır, kurutulur, temizlenir, pürüzlü kısımlar zımparalanır. Yanık yerlere gomalak sürülür veya daha iyisi %20 kezzaplı su ile yıkanır. Bu işlem yeni yüzeylere uygulanır.




2. Eski yüzeylerde kabaran boya kısımları raspalanır, zımparalanarak yüzey temizlenir. Kabarmış boya kısmı tamamen kazınarak dökülür.

3. Budak veya diğer delikler çok ince talaş ve tutkal ile hazırlanan macunla doldurulur, düzeltilir. Kuruyunca zımparalanır ve temizlenir.

4. Yüzey bezir yağı ile veya az miktarda sülyen karıştırılmış bezir yağı ile yağlanır. İyice kurumaya terk edilir. Kuruma 12-18 saat sürer. Bezir yağı ile yüzey doyurulmuş olur. Bezir yağı yerine ahşap koruyucular sürülerek yüzey doyurulabilir.

5. Yüzey kuruduktan sonra birinci kat astar boya sürülür. Astar boya uygun şekilde inceltilerek fırça ile tatbik edilir. 6-8 saatte kurur.

6. Astar kuruduktan sonra yüzeydeki çukur, çatlak ve yarık kısımların doldurulması ve yüzeyin düzeltilmesi için geniş spatülle sentetik macun iki veya üç kat olarak çekilir. Macun kuruduktan sonra zımparalanır, yüzey düzeltilir ve temizlenir. Bu macuna yoklama macunu denir.

7. Temizlenmiş yüzeye ikinci kat astar boya fırça ile sürülür. Geniş yüzeylerde ikinci kat astar birinciye dik yönde sürülür.

8. Yüzey kuruduktan sonra kontrol edilir arızalar varsa perdah macunu denilen macunla ince olarak macunlanır. Kuruyunca zımparalanır, temizlenir.

9. Son kat boyanın sürülmesine geçilir. Seçilen boya inceltildikten sonra fırça ile sürülerek, geniş yüzeylere tabanca ile atılarak bir veya iki kat olarak uygulanır. Boya kuruyuncaya kadar tozdan korunmalıdır. 1 m2 rendeli yüzeyi 3 kat boyamak için 280 gram, pencereler için 225 gram boya harcanır.

10. Boyama işlemi bitince boya fırçaları tinerle yıkanarak temizlenir, kâğıt ambalajlarla sarılarak korunur. Boya tabancalarındaki boya boşaltılır tinerle boya haznesi, tabanca baş kısmı iyice temizlenir.

Kaynak: Güner, M. S., Yüksel, A., & Hiperlink (Firm). (2008). Yapı bilgisi teknolojisi I-II : inşaat mühendisliği uygulamaları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir