İnşaat Bilgisayar Programları

Bak Uzantılı Dosya Nedir? Nasıl Açılır?-AutoCAD-ArchiCAD

AutoCAD ve ArchiCAD vb. programlarla çizim yapanlar .bak uzantılı dosyalara aşinadır. Çalışılan dosyanın ismi ile aynı isimde programın uzantısından farklı olarak uzantısı .bak olan dosyalar çalışılan ilgili dosyaların back up yani yedek dosyalarıdır.

Örneğin, yaptığınız çizimin dosya adı “proje.dwg” ise en son save edilen yani kaydedilen çalışmanın bir önceki kayıt edilmiş hali, ilgili dosyanın bulunduğu klasörün içerisinde “proje.bak” olarak kayıtlı olacaktır. Böylece herhangi bir aksaklık veya hata durumunda, program otomatik olarak dosyanın bir  kayıt önceki halini .bak olarak kayıt ettiğinden çiziminize minimum zararla bu .bak dosyasıyla kavuşabilirsiniz.




.bak Dosyası Nasıl Açılır? .bak Dosyasından Proje Nasıl Kurtarılır?

Kullanılan programın yedek olarak yarattığı bak dosyasının nokta (.)’dan sonraki kısmını yani bak olan uzantısını programın çalışma dosyanızı kaydederken kullandığı asıl uzantı şekline değiştirdiğinizde çalıştığınız program bu dosyayı tanıyacak ve çalıştıracaktır. Örneğin;

AutoCAD ile çalıştığınız “proje.bak” dosyasının uzantısını .dwg olarak yani dosya adını “proje.dwg” olarak değiştirdiğinizde AutoCAD programı dosyanızı tanıyıp dosyanın bir önceki kayıtlı halini size açacaktır. ArchiCAD ile çalışırken ise bu .bak uzantısını “.pln”  veya “.dwg” olarak değiştirip çalışmanıza az bir kayıpla devam edebilirsiniz.

Yalnız dikkat edilmesi gereken konu bu bak dosyalarının siz dosyayı kayıt ettiğinizde oluşturulduğudur. Programın Autosave’leri yani kendisinin ara ara yaptığı otomatik kayıt işlemiyle bu .bak dosyaları oluşturulmaz.

Dosyalarınızın yedek bak dosyaları oluşmuyorsa, yani siz çiziminizi kaydettiğinizde, çizimin bulunduğu dosyada sadeve .dwg uzantılı dosya var ise ISAVEBAK komutuyla .bak dosyası oluşturma işleminin açık mı, kapalı mı olduğunu kontrol etmeniz gerekir.

Bunun için programınızın komut satırına ISAVEBAK yazıp enter’a basmanız yeterlidir.

ISAVEBAK komutu 1 olarak ayarlı ise .bak uzantılı dosya oluşturuluyor, ISAVEBAK komutu 0 olarak ayarlı ise .bak uzantılı dosya oluşturulması kapalıdır




Örneğin bir dwg uzantılı AutoCad dosyasını ve bak uzantılı dosyayı karşılaştıralım ve bak uzantılı dosyayı dwg haline dönüştürelim.

dwg-bak dosya

Mevcut dwg dosyasının içeriği şu şekilde;

dwg pafta

Şimdi bak dosyasının uzantısını, elle dwg olarak değiştirelim, burada aynı isimli bir dwg dosyası olduğu için de dosya isminin sonuna bir karakter ekleyelim. (Uzantının değil, dosya isminin)

dosya adları

Buradaki 153-10 BETONARME 2.dwg isimli dosya 153-10 BETONARME.bak dosyasının adının ve uzantısının değiştirilmiş hali. Bu dosyayı açalım bakalım şimdi;

dwg pafta

Görüldüğü üzere daha önceki dosya ile aynı olan paftamıza ulaşmış olduk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir