İnşaat Terimleri SözlüğüYapı Malzemeleri

Obsidyen Nedir? Obsidyen Taşı

Obsidyen bir mineral midir? Obsidyen, doğal yollarla olusan volkanik kökenli bir cam türüdür. Lavın hızlıca soğuması ve kristallesmeye yetecek kadar zaman geçmeden donmasıyla olusur. Genellikle felsik lav akıntılarının, soğumanın hızlı olduğu kenar bölümlerinde bulunur. Bu bir cam ya da camsı doku olarak tanımlanır.

Obsidyen mineral gibidir fakat gerçek bir mineral değildir. Çünkü gerçek mineral bir cam olarak kristalin değildir. Bu bazen mineraloid olarak sınıflandırılır. Obsidyen genellikle koyu renkte olmasına rağmen obsidyenin bileşeni çok felsiktir. Obsidyen genellikle %70 veya daha fazla SiO2 den olusmaktadır. Obsidyenin birlesimiyle kristal kayalarda granir ve rhyolite içerirler. Çünkü obsidyen yeryüzeyinde yarı kararlıdır bu sebeble de zaman içinde bu cam ince taneli mineral kristalleri haline dönüsür.



Obsidyenin bu bozulması suyun varlığıyla hızlanır. Saf obsidyenin rengi genellikle siyahtır; buna rağmen renk, yabancı maddelerin varlığına bağlı olarak değişebilir. Demir ve magnezyum siyah renkli obsidyene koyu kahve rengi verir. Çok az örnek neredeyse renksizdir.
Kristal yapıda olmadığından, keskin kıyıları moleküler inceliğe ulasabilir. Obsidyen cam haline gelmesi için 2 etken vardır.

  1. Soğuma hızı
  2. Bilesimindeki SiO2 miktarıdır.

Obsidyenler özellikle siyah olmakla beraber yesil (Nemrut Dağı-Tatvan obsidyenleri), kırmızı (İkizdere-Rize obsidyenleri) gibi değisik renklere sahiptir. Hasan Dağı obsidyenleri bol miktarda demir mineralleri içermektedir. İkizdere obsidyenlerinin içeriğine bakıldığında altın mineraline rastlanmıstır.

Bazı taslar, küçük ,beyaz, merkezsel dahil olan siyah camda kristobalit kristallerin kümelenmesiyle bir leke ve kar tanesi üretirler bunlar da kartanesi obsidyen olarak tanımlanır.
Soğuma başlamadan önce akıskan olan erimis kayaların olusturduğu katmanlarla birlikte uyumlu olan lav akısandan kalan gaz kaparçıkları desen içerebilir. Bu baloncuklar böyle bir altın parlaklık (parlaklık obsidyen) veya bir yanardöner, gökkusağı gibi parlak (gökkusağı obsidyen) gibi ilginç efektler üretebilir böylece obsidyen taşlarında farklı desenler görülebilir.

Kaynak:HÜLYA AYDEMİR-BANTLI ve SİYAH OBSİDYENİN LÜMİNESANS ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir