İnşaat Terimleri SözlüğüYapı Malzemeleri

Yerinde Dökme Mozaik Kaplama

“Mozaik kaplama nasıl yapılır?” “Yerinde dökme mozaik kaplama nedir?”

Mozaik kaplama, doğal taş agrega ile beyaz ya da renkli çimento ve su karışımından oluşan mozaik harcının, uygulanacak zemin profiline uygun olarak hazırlanan kalıplara dökülmesi suretiyle yapılır.




Mozaik, çeşitli doğal taşlara (granit, kalker, mermer, bazalt vb) çimento ve boya maddesi ilave edilerek elde edilmektedir (Chmg ve Adams. 2001). Dökme mozaik kaplama; ince ve kaba mozaik denilen iki kısımdan oluşmaktadır. Dökme mozaik kaplama; kaplamanın yapıldığı yerde hazırlanarak uygulanmaktadır. Kalınlığı ince mozaiğin içine konan malzemeye göre değişmektedir. Bünyesine farklı malzemeler katılarak kaplamanın farklı özellikler kazanması sağlanabilmektedir. Hazırlanan karışımın içerisine renk veren maddeler ilave edilerek istenilen renklerde kaplama elde edilebilmektedir. İnce mozaik kısmına karbürandom tozu karıştırılarak yüzeyin aşınmaya karşı mukavemet kazanması sağlanabilmektedir (Şeren, 1996).

Dökme Mozaik Kaplamanın Özellikleri

• Her türlü şekil, desen yapılabilmektedir

• Bakteri barındırabilir

• Yapım maliyeti düşüktür

• Soğuk bir görünüme sahiptir

• Temizlik maddelerine dayanıklıdır

• Sesi absorbe etmez (Hatfıeld ve Wintcr. 1986).

Temizlik ve Bakımı: Dökme mozaik kaplamaların, kullanım aşamasında deforme olmaması için darbelere karşı korunması gerekmektedir. Kullanım ömrünü uzatmak için de temizliğine dikkat edilmelidir. Rutin temizliğinde; vakumlama, kuru ve ıslak paspaslama ve yıkama yapılabilir (Hatfıeld ve Winter, 1986).

Kullanım Alanları: Genellikle ıslak mekanlarda kullanılmakla birlikte balkon, teras vb. alanlarda da kullanılmaktadır (Şeren, 1996).

Dökme Mozaik Kaplamada, sertleşme sırasında meydana gelen iç gerilmeler nedeni ile yer yer önemli çatlaklar oluşur. Ayrıca kaplama yüzeyi kılcal çatlaklarla bezenebilir. Bu çatlakların nedenleri; yerinde dökme mozaik kaplama kalınlığının homojen olmaması, beton alt yapı harcı ile mozaik harcı arasındaki dozaj farkı, beton alt yapının sertleşmesini tamamlamış olması ve mozaik harcının dozajının uygun olmamasıdır.




Büyük çatlaklar zayıf noktalarda meydana geleceğinden her şeyden evvel dökme mozaik kaplama kalınlığının homojen olması sağlanmalı, bunun için kaplanacak yüzeyler önce yüksek dozlu çimento harcı ile sıvanmalıdır. Boyutsal ve yapısal hataları düzelteceği için aynı zamanda kalıbın da özenle yapılmasına yardımcı olan çimento sıvanın yüzeyleri çizilmeli ve sertleşmesini beklemeden mozaik harcı dökülmelidir. Bu sayede iki tabakanın birbirine daha iyi yapışması sağlanacağı gibi iç gerilmeler de eşdeğer duruma geleceğinden çatlaklar azalacaktır.

Kılcal çatlakların giderilmesi için de yerinde dökme mozaik kaplama harcının çimento/agrega oranı, hacim olarak 1/3 – 1/4 olmalı, katılan su miktarı olanaklar ölçüsünde azaltılmalı, bekletilmeden dökülmeli ve yavaş yavaş sertleşmesi sağlanmalıdır.

Bütün bu önlemler dışında yer yer derzler oluşturularak, meydana gelen büzülmelerin doğurduğu düzensiz çatlakların bu çizgiler boyunca oluşmasına olanak sağlanmalıdır. Bu gizli derzler, bir bölüm döküldükten yeterli bir süre geçtikten sonra ikincisi dökülerek bölümler arasında, oluşturulabileceği gibi, geniş alanlarda önce kenarlar sonra orta bölge dökülerek uzunluk doğrultusunda da düzenlenebilir.



2 thoughts on “Yerinde Dökme Mozaik Kaplama

  • kamil özdemir

    birim fiyatı nedir

    Yanıtla
  • kamil özdemir

    metre kare fiyatı nedir acaba

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir