Statik ProjeZemin Mekaniği ve Geoteknik

Baret Kazık-Baret Temel Nedir? Kullanım Alanları Avantajları

Baret Kazıklı Temeller

Baret kazıklı temeller, bir çeşit fore kazık olarak düşünülebilir. Fore kazıklardan, şekil ve kazı yöntemi olarak farklılık gösterir. Genellikle dikdörtgen kesitlerde imal edilen baret kazıklı temeller, proje şartlarına göre, H, +, I, T, П gibi şekillerde de imal edilebilir.

Aşağıda bazı baret kazık-baret temel tipleri görülmektedir.




baret-kazık-temel-img

Baret kazıklı temellerin kazıklardan önemli farklarından biri de, kazı yönteminin farklı olmasıdır. ‘Grab’ veya ‘Cutter’ denilen, ekipmanla kazı yapılır. Ekipman özellikleri, yapılacak olan baretin genişliklerine (60, 80, 100, 120 cm) ve uzunluklarına bağlı olarak seçilir. (Kazık Temeller, Kullanım Alanları ve Kazık Temel Çeşitleri)

Baret kazıklı temeller, tasarım esasları açısından fore kazıklarla aynıdır ve özel kesitli fore kazıklar gibi düşünülebilir. Kazısı yapılan bir kuyunun donatılarının yerleştirilip, beton dökülmesiyle imal edilir. Baret kazıklı temeller, çakma kazıklar gibi ahşap ve çelik malzemelerden imal edilmez, sadece betonarme olarak imal edilir.(TBDY-Kazık Temel Tasarımı ile İlgili Koşullar)

Baret Kazıklı Temellerin Fore Kazıklı Temellere Göre Avantajları

Baret kazıklı temellerin, fore kazıklı temellere göre çeşitli avantajları mevcuttur:

  • Baret kazıklı temel ile aynı kesit alanına sahip bir dairesel kazığın sürtünme yüzeyleri karşılaştırıldığında, baret kazıklı temellerin, daha fazla yüzey alanına sahip olduğu görülür. Bu, aynı miktarda malzeme (demir ve beton) ile imal edilen baret kazıklı temelin, daha yüksek taşıma kapasitesine sahip olduğu anlamına gelir. Yani baret kazıklı temel daha ekonomiktir.
  • Baret kazıklı temeller, yük doğrultusunda imal edilebileceği için depremsellik yönünden daha avantajlıdır. Yanal yük taşıma kapasiteleri, fore kazıklara göre daha yüksektir.
  • Proje şartlarına göre farklı geometrik kesitlerde (H, +, I, T, П v.b.) imal edilebilirler.
  • Uç kazığı imal edileceği derin kazı gerektiren durumlarda, kazı ve imalat yöntemi, fore kazıklara göre daha kolaydır. Uç mukavemetini arttırmak için kazık ucunda iyileştirme yapılabilir.
  • İmalat aşamasında, kazığın hasar görme olasılığı daha azdır.
  • Konsolide killerde, kabarma gerçekleşmeden yapılabilir. Her türlü zemin koşulunda imal edilebilir.
  • Çok büyük yapı yüklerini taşıyayacak şekilde, büyük kesitlerde ve uzunluklarda imal edilebilir.
  • İmalat sırasında, kalite kontrol testlerinin yapılması diğer kazık tiplerine göre daha kolaydır.
  • İmalat sırasında daha az titreşim ve gürültü oluşur.
  •  Baret kazıklı temeller, yapısal bütünlük yönünden, kazık gruplarına göre daha verimlidir. Aşağıda, bir taşıyıcı kolon veya perde altındaki, kazık grubu ile baret kazıklı temelin karşılaştırılması görülmektedir.

baret-kazık-temel-uygulama-img-1000




Bir kazıklı temelin, imalat aşaması kazığın sürekliliği ve kalitesini etkilemektedir. İmalat aşamasındaki bu hususlar:

  • Beton dökümü sırasında, beton prizini almadan muhafaza borusunun çekilmesi, betonla zeminin karışmasına neden olabilir.
  • İmalat sırasında, betonun serbest düşüşü, segregasyona neden olabilir.
  • Baret kazıklı temelin alt seviyelerinde, yetersiz ters basınç sebebiyle oluşan göçmeler, istenen mukavemette betona ulaşılamamasına neden olabilir.




Kaynak:İnş. Müh. Murat OKAR-KUM ZEMİNLERDE, YATAY YÜKLÜ BARET KAZIKLARIN DAVRANIŞININ BELİRLENMESİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir