Peyzaj-Peyzaj Mimarlığı-Bahçe Dizaynı
Dış mekan planlama sanatı olan peyzaj mimarlığı çeşitli bilim ve sanat disiplinlerinin oluşturduğu geniş kapsamlı bir konudur. Peyzaj çalışmalarının, bahçe dizaynının temel gayesi insanlar için şehir içinde ve kırsal alanlarda, ekonomik, kültürel ve estetik yönden yararlı emin mekan veya yaşama ortamı sağlamaktır. (Peyzaj Nedir? Peyzaj Ne Demek?)
Dış mekan, bahçe dizaynı planlaması diğer sanat çalışmalarında olduğu gibi zihinde güzellikler yaratma sanatıdır. Bu sanatta yalnız estetik prensiplerin tek veya yegane unsur olduğu diğer prensiplerin yer almadığı iddia edilemez. İyi bir mekan organizasyonu ancak estetik ve fonksiyon (kullanışlılık) prensiplerinin ışığı altında yapılır.
Peyzaj planlamasına hür düşünce ve duygular hakimdir. Belli bir kaide ve formülü yoktur. Yalnız uygulanan prensipler vardır. Peyzaj sanatını belli bir kalıp ve standarda sokmak doğru değildir
Sürekli bir değişim ve hareket içinde bulunan peyzaj elemanlarının, değişen yaşama şart ve ihtiyaçlarına, göre şekillenerek biçim kazanması tabidir. Bir nevi moda çalışması olan peyzaj sanatı hayat sürecinin sonsuzluğunda sınırsız bir gelişme imkanına sahiptir. Peyzaj planlarının hazırlanmasında mevcut prensip ve kaidelerin tam ve doğru olarak uygulanması için ağaç, çalı ve çiçek türlerinin dendrolojik özellikleri ile iklim ve toprak isteklerinin iyi bilinmesi gerekir.
Sonuç olarak, peyzaj projeleri ve planlamasında belli bir kaide ve formül yoktur. Yalnız prensipler vardır. Zamanın sosyal ekonomik ve kültürel şartları bu prensiplerin ışığı altında özgür düşünce ve duygularla değerlendirilerek bir eser yaratmaya çalışılır.
Peyzaj Mimarisi ve Planlamasında Dikkate Alınacak Genel Prensipler
1. Teknik
Arazinin seçimi, kazı, dolgu ve meyil nisbetleri, spor alanlarının tanzimi, teras duvarlarının inşası, basamakların hesaplanması hep teknik esaslara bağlı olarak yapılır. Ayrıca bahçe dizaynında kullanılacak bahçe bitkileri materyali ilmi ve teknik esaslara uygun olarak seçilir.
2. Statik ve Konstrüksiyon
Peyzaj çalışmalarında peyzaj yapı elemanlarının statik ve konstrüksiyon esaslarına göre hesap ve inşa edilmeleri şarttır. Mimari yapı elemanlarının taşıyıcı kısımları, üzerinde taşıdıkları materyalin yükünü taşıyabilecek hacim ve ölçüde olmalıdır.
3. Sitüasyon veya çevreye uygunluk
Her çevre kendi bünyesine, karakter ve fizyonomisine uygun obje ve elemanları daha kolay kabul, ve hazmeder. Çevre ve muhitine yabancı görünen canlı ve cansız her türlü yapı elemanları genellikle yadırganır. Bu elemanlar çevreleri ile hiçbir zaman uygun bir ahenk ve hormoni meydana getiremezler. Peyzaj çalışmalarında, mimari ve inşai tesislerin şekil ve ölçüsü materyalin cinsi, karakter ve renginin önce çevrelerinde daha sonra kendi aralarında ahenkli olarak uyuşmaları gerekmektedir.
4. Proporsiyon
Peyzaj mimarlığında, tertibi meydana getiren kısımlar arasındaki uygun ilişki ve amaca proporsiyon denir. Bütün halindeki bir tertibin bölümleri arasında kitle, satıh ve hacim bakımından uygun ve güzel bir ahenk var ise tertip iyi bir proporsiyona sahiptir.
Proporsiyonla ölçüyü birbirine karıştırmamak gerekmektedir. Bir bahçedeki havuz, teras ve yollar fonksiyon bakımından normal ölçülerde olabilirler. Fakat bu üniteler arasındaki ölçü nisbetleri, yani proporsiyon iyi olmayabilir.
Ölçüler arasında uygun ve ahenkli nislbetler bulma sanatı olarak tanımlanan proporsiyon’un tesbiti için kesin bir kaide ve formül yoktur. İyi ve ahenkli bir proporsiyon her sanatçının tecrübe, his ve duygularını yansıtan orijinal bir buluştur. Peyzaj eseri eğitimle elde edilen prensiplerle birlikte sanatçının iç güdü, seziş ve yaratma gücünün ifade eden orijinal bir tertiptir. Peyzaj çalışmalarının en güç tarafı belli prensip ve kaidelerden sonra sanatçının kendi his ve duyguları ile başbaşa kalması ve nihai karann yaratıcı gücünde düğümlenmesidir.
5. Denge
Bir çeşit doğa kanunu olan denge veya balans, sağlamlık, emniyet, istirahat ve sükunet hissinin ifadesidir. Dengenin oluşumunu sağlıyan vasıta eksen (aks) dir. Eksen aynı yöndeki iki veya daha fazla noktalan birleştiren yüzey veya çizgi halindeki plan unsurudur. Peyzaj alanlarında genellikle iki tarafı ağaçlı bir aile, bir su kanalı, bir park veya şehir yolu ekseni teşkil eder. Mevhum bir hat olan eksen aslında mevcut değildir. Yalnız hissedilir.
Tüm plastik sanatlarda olduğu gibi peyzaj mimarlığında da her iki denge kullanılır Fakat tatbiki çok kolay, başarı oranı çok yüksek olduğu için formal (simetrik) denge daha çok kullanılır. Genellikle mimari tertiplerde kullanılan formal denge, muhteşem, tesirli, düzenleyici ve yöneticidir. Fakat mekanik bir görünüşe sahiptir. Ayrıca suni karakterli olduğundan monotonluğu yaratan bir plan elemanıdır.
İnformal (asimetrik) dengenin başarılması çok daha güçtür. Fakat ilham vericidir. Tertip edenin kabiliyet ve yaratıcılığına bağlı olarak ilgi çekici, sakin ve sade bir ifade kudretine sahip olur.
6. Dikkati Çekme veya Vurgu
Her tertip ve kompozisyon bir dikkati çekme noktasına sahip olmalıdır. Tertipte vurgu veya dikkati çekme genellikle şekil, hacım, çizgi ve renk bakımından keskin kontrastlar meydana getirilerek sağlanır. Bövlece bahçe dizaynı-peyzaj mimarlığında tertibe gözlemcinin dikkatini çekmek için zaman zaman daha kuvvetli ve ilgi çekici elemanlar yerleştirilir.
7. İfadenin Gücü
Peyzaj çalışmalarında kullanılan malzemenin çeşidi eserin şekli ve ifade kudreti üzerinde etkili olur. Kullanılan malzemenin çeşidine göre esere özel bir ifade ve şekil kazandırılır. Malzemelerin ifade kudretleri arasında büyük farklar vardır.
Ahşapla demirin, betonla taşın taklit edilmesi ifade kudretini son derece zayıflatır. Bir mermer sütunu ahşapla taklit etmek mümkündür. Fakat ifade kudreti çok zayıf olur. Gene ahşap veya demire mahsus ince işlemeli bir şekli taşla yapmak mümkün olabilir. Fakat aynı ifadeyi vermez.
8. Dizi, Ritim ve Tekrar
İçinde yaşadığımız dünya tabiat şartlarının düzenlediği bir seri tertip dizisinden ibarettir. Tabiat içindeki bu tertip dizisi serbest bir düzende oluştuğu için fazla disiplinli değildir.
İnsan eli ile bilinçli ve disiplinli olarak tertip edilen bir mekanda objeler o şekilde sıralanmalıdırlar ki, gözlemci bu diziyi sonuna kadar takip etsin ve bir sonuca varsın.
Ritim bir hareket ifadesidir. Herhangi bir tertipte göz ilk defa ana görüş noktasına cezdebilir. Sonra normal bir tekrarla hareket sağlanarak tertibin tümü ile kavranması sağlanır. Peyzaj tanziminde ritim aşağıdaki usullerle sağlanır.
- Aynı şekildeki materyallerin tekrarı ile
- Materyal büyüklüğünün tedricen artırılması veya azaltılması ile.
- Ağaç, Çalı ve çiçek renklerinin çizgi halinde devamlı hareketi ile.
Peyzaj mimarlığı tertip ve kompozisyonda monotonluk şekil, renk ve hacım bakımından bir veya daha çok elemanların tekran ile elemine edilir.
Tekrar; ölçüyü kaçırmamak ve tesiri kaybetmemek şartı ile vurgu, ritim, harmoni ve denge elde etme metodudur.
9. Renk ve renk hormonisi
Peyzaj sanatında yapı elemanlarının, bahçe bitkilerinin tertip ve kompozisyonunda en önemli unsurlarından biride renktir. Renk ve renk harmonisi titizlikle incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken önemli bir faktördür. Tertipte renklerin uygun olarak seçilmesi kompozisyonun tümüne büyük bir değer ve ifade kazandırır. Renk, bir hat veya çizgiye vurgu yaparak tertip’in merkezine dikkati çeker ve ona şahsiyet kazandırır. Renk hayata canlılık ve gerçeklik getirir. Renksiz hayat soluk ve kasvetli olur.
10. Ölçü ve fonksiyon
Peyzaj mimarisi planlamasının gayesi bugünkü yaşama ihtiyaçlarımıza en iyi şekilde cevap veren, zevklerimize en iyi hitap eden çözüm yollarını bulmaktır, insan yaşantısı bir mekân içinde cereyan eder. Dolayısı ile peyzaj planlaması bir mekan organizasyonudur. Bu mekan yalnız estetik güzellikleri ile his ve duygulara hitap eden bir ortam olmayıp aynı zamanda bir yaşama ve kullanma ortamıdır.
Bu sebeple güzellik + fonksiyon peyzaj planlamasının iki ana unsurudur. Peyzaj alanları güzel olduğu kadar kullanışlı ve maksada elverişli olmalıdır. Fonksiyon, kullanışlılık, maksada elverişlilik ve işe yararlılık demektir. Her peyzaj tesisinin bir işe yarama gayesi vardır
Sonuç olarak, peyzaj alanları tüm ünite ve objelerin insan ölçüsünde maksada elverişli ve kullanışlı olması fonksiyon icabıdır.
11 Birlik veya kompozisyon
Birlik veya kompozisyon, bir eserin unsurlarını ve parçalarını belli bir ahenk ve nizam içinde bir araya getirme sanatıdır. Herhangi bir tertipte yer alan objelerin birbirlerini tamamlıyacak şekilde organize edilmeleridir. Çeşitli objeleri bir araya getirerek onları bir gayeye hizmet edecek ve ihtiyaca cevap verecek şekle sokmaktır. Kompozisyon, uygunluk, ahenk işbirliği ve müşterek çalışma ile bir eser yaratma metodudur.
Peyzaj mimarlığında iyi bir kompozisyon hazırlamak için, estetik ve teknik prensipleri, fonksiyon, statik ve konstrüksiyon esaslarını, bitki kompozisyonunu çok iyi bilmek lâzımdır, iyi bir kompozisyon için yeşil yapı elemanları, bahçe bitkileri ile mimari yapı elemanları arasında, iç mekanla dış mekan arasında ahenk ve işbirliğinin sağlanması lâzımdır. Bu kadar farklı ve dağınık unsurları güzel ölçüler ve iyi nisbetler içinde tertip ederek iyi bir kompozisyon yaratmak oldukça güçtür. Bundan dolayı kompozisyon peyzaj tanziminde tatbiki en güç ve önemli olan bir prensiptir.