Mimari TasarımŞantiye BilgisiStatik ProjeTBDY-2018Yapı Malzemeleri

TBDY 2018 Dolgu Duvarları İçin Esnek Derz Uygulaması

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile Dolgu Duvarları İçin Esnek Derz Uygulamasını da daha yaygın bir biçimde uygulamalarda görmeye başlayacağız.

Göreli kat ötelemelerinin sınırlamasında duvar ve taşıyıcı düşey eleman arasındaki Dolgu Duvarları İçin Esnek Derz Uygulaması olup olmamasına göre ilgili sınırlar değişmektedir.

Buna göre tüm hesaplamalarda göreli kat ötelemeleri değerlerine ihtiyaç duyduğumuz her an bu kavramla karşılaşmış olacağız.

DOLGU DUVARLARI İÇİN ESNEK BAĞLANTI DETAYI





DD-3 ve DD-4 deprem yer hareketleri altında dolgu duvarın hasar görmesinin engellenmesi amacı ile gevrek dolgu duvarlar ile bitişik olduğu kolonlar/perdeler arasında esnek derzler oluşturulur.

Bu derzler, duvarın şekildeğiştirmesini engellemeyen esnek bir malzeme ile doldurulmalıdır.

Esnek derz, kolon/perde yüksekliği boyunca kolon/perde iç yüzlerine ve üst kiriş/döşeme alt yüzüne ankraj ile bağlanan bir C-profil ile sağlanmaktadır. Bu profil aynı zamanda deprem sırasında duvarın düzlem dışı hareketini de engellemektedir. Dolgu Duvarları İçin Esnek Derz Uygulamasıda yangın, ısı, ses ve su yalıtımına ilişkin önlemler ayrıca alınmalıdır.

TBDY 2018-  4.9.1.3’te belirtilen etkin göreli kat ötelemeleri şu şekilde sınırlandırılmıştır;

a)Gevrek malzemeden yapılmış boşluklu veya boşluksuz dolgu duvarlarının ve cephe elemanlarının çerçeve elemanlarına, aralarında herhangi bir esnek derz veya bağlantı olmaksızın, tamamen bitişik olması durumunda;

λ δi,max/hi ≤ 0.008 κ

b) Gevrek malzemeden yapılmış dolgu duvarları ile çerçeve elemanlarının aralarında esnek derzler yapılması, cephe elemanlarının dış çerçevelere esnek bağlantılarla bağlanması veya dolgu duvar elemanının çerçeveden bağımsız olması durumunda:

λ δi,max/hi ≤ 0.016 κ



(λ = Göreli kat ötelemelerinin sınırlandırılmasında kullanılan ampirik katsayı )

i,max =deprem doğrultusu için, binanın i’inci katındaki etkin göreli kat ötelemelerinin kat içindeki en büyük değeri)

(κ = İzin verilen göreli kat ötelemelerinin tanımında betonarme ve çelik taşyıcı sistemler için farklı olarak kullanılan katsayı, betonarmede=1, Çelikte=0,5 alınacaktır.)

(hi = i’inci katın yüksekliği)

Deprem yüklerinin tamamının bağlantıları tersinir momentleri aktarabilen çelik çerçevelerle taşındığı tek katlı binalarda, yukarıdaki denklemler ile tanımlanan sınırlar en çok %50 arttırılabilir.




3 thoughts on “TBDY 2018 Dolgu Duvarları İçin Esnek Derz Uygulaması

  • Çağatay

    Yönetmelikte belirtilen dışında uygulanabilirliği kolay farklı uygulama var mıdır acaba ?

    Yanıtla
    • Admin

      Yönetmelikteki uygulamaya alternatiflere ihtiyaç olduğu aslında aşikar, fakat piyasada henüz alternatiflerle karşılaşmıyoruz. Uygulamadaki amaç malum büyük olmayan depremlerde, dolgu duvar ve cephe elemanlarındaki hasarı engellemek/azaltmak. Katların deprem esnasında ötelemesinde bu taşıyıcı sistemle duvarlar arasında, duvarların hasar almamasını sağlayacak kadar boşluk bulunan/deplasmandan etkilenmeyen herhangi benzeri bir sistem aslında rahatlıkla uygulanabilecektir. Belki de bu bir fırsat olarak değerlendirilip, üzerinde çalışılmalıdır… 🙂

      Yanıtla
  • Murat Şenatalay

    uygulanması mümkün olamayan bir detay ve garip bir katsayı, nereden bulunmuş bu katsayı acaba. %75 oranındaki perdeli yapı bu maddeden sıkıntıda.
    Tünel kalıp acaba kurtarırmı 🙂

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir