Vinç Çeşitleri ve Vinçlerin Özellikleri
İçerik
Vinçler hareket ve kaldırma yeteneklerine göre şu şekilde sınıflandırılabilir;
- 1.Hareket Yeteneklerine Göre Vinçler
- 1.1.Kule Vinçler
- 1.2.Paletli Vinçler
- 1.3.Lastik Tekerlekli Vinçler
- 1.4.Gezer Köprülü Vinçler
- 1.5.Ray Üzerinde Çalışan Vinçler (Monoray Vinçler)
- 2.Kaldırma Yeteneklerine Göre Vinçler
- 2.1.Teleskopik Bomlu Vinçler
- 2.2.Sepetli Vinçler
- 2.3.Sabit Vinçler
- 2.4.Kurtarıcılar
1.Hareket Yeteneklerine Göre Vinçler
1.1.Kule Vinçler
Yapı işlerinde kullanılan kule vinçler yüksekliği fazla olan sahalarda kullanılırlar. Yükseklik asgari 20 metreden başlayıp 0,3 tondan başlayan kaldırma kapasiteleri vardır. Kule vinçler ile ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. (Kule Vinç Nedir? Çeşitleri Kurulması Sökülmesi ve Parçaları)
1.2.Paletli Vinçler
Paletli vinçler lastik tekerlekçi vinçten farklı olarak paletli sistemle hareket etmektedirler. Yumuşak arazilerde kullanılırlar ve çalışma dönüşleri 360 derece olması sebebiyle daha verimlidirler. Devamlılık isteyen ağır işlerde kullanılması tercih sebepleridir.
1.3.Lastik Tekerlekli Vinçler
Lastik Tekerlekli Vinçler kamyon üzerine monte edilmiş vinçlerdir. Ağır olması yumuşak arazilerde kullanımını zorlaştırır. Genelde kendi geçeceği sahalarda kullanılmaktadırlar.
1.4.Gezer Köprülü Vinçler
Gezer Köprülü Vinçlerin taşıma kapasiteleri 1 ton ile 40 ton arasındadır. Tasarım olarak guse ile çatı makası arasına kurulumu yapılıp kullanılmaktadırlar. Hidroelektrik santralleri, Endüstriyel imalat fabrikaları, atölyeler vinçlerin kullanıldığı alanlardır.
1.5.Ray Üzerinde Çalışan Vinçler (Monoray Vinçler)
Ray Üzerinde Çalışan Vinçler (Monoray Vinçler) Raylı sistemli tek bir hareket yolunda ilerleyen sistemlerdir. Çelik konstrüksiyonlardan imal edilmektedirler. Rayların bulunduğu alanda aşağı yukarı ve ileri geri olacak şekilde 4 yönlü hareket edebilirler. Nemli, yağışlı ve -40 dereceye kadar soğukta çalışma kapasitelerine sahiptirler. Depolar, sanayi fabrikaları, tersaneler, maden ocakları, döküm ocakları gibi geniş bir yelpazede kullanılırlar.
2.Kaldırma Yeteneklerine Göre Vinçler
2.1.Teleskopik Bomlu Vinçler
Teleskopik Bomlu Vinçler Hidrolik silindir sistemiyle uzayıp kısalan, iç içe olan ve yüksek kapasiteli vinçlerdir. 180 metre uzunluk ve bin tona kadar taşıma kapasitesinde çalışabilmektedirler.
2.2.Sepetli Vinçler
Sepetli Vinçler, insanların üzerlerinde rahatlıkla çalışacağı şekilde tasarlanan vinçlerdir. 10 metreden 55 metreye kadar yükselen sepetli vinçler kullanılmaktadır. Dış cephe tadilatı, tabela montajı, cam montajı, klima montajı, film ve dizi çekimleri, çelik konstrüksiyon montajı gibi bir çok alanda kullanılmaktadırlar.
2.3.Sabit Vinçler
Sabit Vinçler, zemine sabitlenmiş yalnızca yürüme yolu üzerinde hareket eden vinçlerdir. Açık veya kapalı alanlarda yük taşıma işlemlerinde tercih edilirler. İmalat fabrikaları, atölyeler, mermerciler, limanlar daha çok kullanım alanlarıdır.
2.4.Kurtarıcılar
Bu vinçler kurtarma ve taşıma özelliklerine sahiptirler.
Kaynak: Serdar ŞATIROĞLU -KULE VİNÇLERİN KURULUM VE SÖKÜM İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: İSTANBUL 3. HAVALİMANI İNŞAATI