Şantiye BilgisiStatik Proje

Betonarme Güçlendirme İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Betonarme taşıyıcı elemanların güçlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır;

  • Güçlendirme elemanlarının düzenlenmesi, betonun temizlenmesi, yeni donatının yerleştirilmesi ve kaynaklanması, kalıpların yerine konması, güçlendirilen elemanın betonlama işlemi ayrı ayrı titizlikle ele alınıp dikkatle ilerlenmelidir.
  • Betonarme elemanlarda zarar görmüş, çatlamış ve ezilmiş kısımlar yerinden uzaklaştırılmalı, güçlendirme işleminde yeni betonlama için o bölge tamamen temizlenmelidir.



  • Zayıflamış betonarme elemanlarda, çatlamış bölgeler çekiçle vurularak kontrol edilmeli, boş bir ses vermeyecek derinliğe kadar kırılarak uzaklaştırılmalıdır.
  • Dar bir çalışma yerinde, çatlamış betonun uzaklaştırılması çekiç veya keski, murç gibi araçlar yardımı ile yapılır. Daha geniş bir çalışma alanında ise, delici çekiçler, elektrikli çekiçler veya benzeri mekanik araç ve gereçler kullanılır.
  • Betonarme Güçlendirme İşleminde çatlamış, kopuşmuş beton temizlenirken sağlam bölgelerin darbelerden etkilenmemesine özen gösterilmelidir. Ek donatının kaynak yerlerindeki eski beton örtüsü uzaklaştırılmalıdır. Mevcut boyuna donatı, kesitin yarısına kadar ortaya çıkarılmalıdır.
  • Çekme bölgesindeki betonun uzaklaştırılması sağlamlaştırılan elemanın taşıma gücüne çok az etkisi olur. Bunun tam tersi, basınç bölgesindeki beton örtünün uzaklaştırılması elemanın taşıma gücünde geçici bir azalma oluşturur. Bu nedenle donatının açığa çıkarılması büyük bir özen gerektirir. Kritik durumlarda genellikle taşıyıcı sistem askıya alınır ya da desteklenir.
  • Açığa çıkarılmış donatı çubukları, çelik fırçalarla ve benzer temizleme gereçleri ile, büyük bir özen gösterilerek, pastan, yağ ve ateş artıklarından ayrılmalıdır.
  • Eski donatı çubuklarında büyük bozulmaların olması durumunda, pas tabakası çekiç veya keski ile vurularak uzaklaştırmalı. Aynca donatı çelik fırçalarla temizlenmelidir. Kaynak yapılacak bölgeler ayrıca temizlenmelidir.
  • Betonarme Güçlendirme İşleminde önceden hazırlanmış donatının montajı eski betonun üst yüzündeki çalışmalar bittikten sonra yapılır. Eski betona yeni betonun iyice aderansını sağlamak için, eski betona bağlı sıvalar, molozlar o bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Bundan sonra beton, örtünün dokunulmamış kısımlarında betonun üst yüzü keski veya murç ile açılarak kabaca hazırlanmalı ve çelik fırça ile temizlemelidir.
  • Donatı konduktan sonra betonun üst yüzü basınçlı suyla yıkanmalı, yeni beton dökülene dek ıslak tutulmalıdır. Betonlamadan hemen biraz önce eski betonun üzerinde kalmış tozlar su ile uzaklaştınlmalıdır.
  • Kalıplar donatı montajından sonra yapılır. Genellikle kalıplar ilave donatıya asılır. Betonu rahatça kalıp içine götürmek için kiriş boyunca veya (1,0-1,5) m. aralıklı iletici oluklar kullanılır.
  • Beton agregasınm dane büyüklüğü, beton tabakasının en küçük kalınlığının yarısından ve donatı çubuklarının en dar aralığının (3/4)’ünden büyük olmalıdır. Donatının çok sık olduğu bazı özel durumlarda, beton yerine basınç dayanımı esas betonun basınç dayanımından az olmamak koşulu ile, beton şerbeti kullanılabilir. İnce tabaka halindeki betonu (2-8 cm kalınlığa kadar) elde etmek için tolkret betonu püskürtmek veya aynı dayanımdaki beton harcı ile sıvamak gibi, yöntemler uygulanabilir.
  • Yeni betonun rötresi sonucu eski betonla birleşme kısımlarında çatlak oluşması için uygun ortam meydana gelir. Basınca çalışan elemanlarda ve eğilmeye çalışan elemanların basınç bölgelerinde bunun bir sakıncası yoktur. Fakat yeni betonun eskisi ile birleştiği yerlerde büyük kesme kuvvetlerinin iletilmesinin söz konusu olduğu durumlarda, bu çatlaklar elemanın taşıma gücünü tehlikeye sokabilir. Bu nedenle,
    1. Beton iyi vibre edilerek, boşluk oranı en aza indirgenmeli,
    2. Rötre yapmayan çimento kullanılmalıdır.
  • Burada her iki koşul sağlanırsa, rötrenin sakıncası en aza indirilmiş olur.
  • Aynca betonun dayanımını zamanla kazanabilmesi için, Betonarme Güçlendirme İşleminde beton ilk yedi gün ıslak olarak korunmalıdır. (Beton Kürü Nedir? Kürleme Nasıl Yapılır?)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir