Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Isı Yalıtımı Nedir?
“Isı yalıtımı”, dış etkilerin mekanlara olan sıcaklık etkilerini istenilen seviyede tutabilmek, ısıtma ve soğutma giderlerini en düşük düzeyde tutmak amacıyla yapılarda yapılan çalışmalar ve alınan gerekli önlemlerdir.
Bilindiği gibi sıcaklık, sıcaklığın yüksek olduğu bölümden daha düşük olan bölümlere doğru geçiş yapar. Bu geçiş sırasında mekanların kaplamalarında kullanılan malzemelerin kalınlıkları ve ısı geçirgenlikleri gibi faktörler etkilidir.
Isı yalıtımı yapının enerji verimliliğini artırırken, yapıyı dış etkilere karşı koruma görevini de yerine getirerek yapıların hizmet ömürlerini uzatmakta, yenileme veya tadilat gibi zamanla ortaya çıkması muhtemel olan masrafları düşürür.
Isı Yalıtımı Neden Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Gerekli koşulları yerine getiren kalitede uygulanan ısı yalıtımları sadece enerji verimliliğini artırmak ve ekonomik açıdan tasarruuf sağlamakla kalmayıp, aşağıda sıralanan avantajları da sağlar;
- Isı yalıtımı ile yapıların duvar ve kaplama kalınlıkları düşerken aktif kullanım alanlarının artmasına olanak sağlar,
- Mekanların içlerindeki hava sıcaklıklarını birbirine yakın tutarak homojen bir ortam yaratır ve ani sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan rahatsızlıkların önüne geçer,
- Genel kanının aksine ısı yalıtımı sadece kışın soğuktan korunma için yapılmayıp, yazın yüksek sıcaklıklardan korunma görevini yapmaktadır,
- Mekanların iç yüzeylerinde meydana gelen yoğuşmanın (havada bulunan buhar halindeki suyun sıvı faza geçmesi) oluşmasını engeller,
- Yakıt ve enerji tasarrufu sağlaması, hava kirliliğinin artmasına engel olarak doğanın korunmasına yardımcı olur.
Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?
Isı yalıtımı, uygulanacak mekana, yüzeye, beklenen performansa ve maliyete göre malzeme seçilerek yapılmaktadır. Isı yalıtımı malzemelerinde aşağıda sıralandığı üzere oldukça fazla seçenek bulunmaktadır.
- Cam yünü
- Taş yünü
- XPS (Ekstrude Polistren malzeme)
- EPS (Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük)
- Poliüretan
- Odun talaşı
- Cam köpüğü
- Fenol köpüğü
- Mantar levha
- Seramik yünü
Isı Yalıtımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?
Isı yalıtımının sağlanması konusunda yapılan çalışmaların yüzeylerde kesintisiz olarak uygulanması Isı Yalıtım Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular‘ın başında gelmektedir. Bunların dışında uyulması gereken konuları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Isı yalıtımı uygulanacak yüzeylerin, bu uygulama yapılmadan önce düz bir yüzey elde edilecek şekilde düzeltilmesi gerekmektedir.
- Isı yalıtım plaka veya levhaları, şaşırtmalı olarak yerleştirilmelidir.
- Isı yalıtımı için seçilen malzemenin ısı iletkenliği, mekanik özellikleri, hacimce su emme oranı, buhar geçirgenlik direnci, fayda/maliyet karşılaştırması, yanıcılık özelliği birlikte incelenmelidir. İhtiyaca uygun özelliklerdeki malzemeler tercih edilmelidir.
- Birleşim detaylarında, ısı geçirgenliği sağlayacak hataların yapılmaması gereklidir.
- Cephe kaplama ve giydirme cephe gibi uygulamarın ısı yalıtım malzemelerine zarar vermemesi, onlara sabitlenmemesi ve taşıyıcı olarak kullanılmaması gerekir.
- Yalıtım levhalarının üzerlerine donatı filesi uygulanmalı ve bu filelerin birleşim yerlerinde yeterli miktarda bindirme yapılması sağlanmalıdır.
- Profil, harpuşta, su basman, parapet gibi yüzeyler için detay çizimleri oluşturulmalı ve bu detaylara uygun uygulama yapılmalıdır.
- Gereğinden fazla ya da az veya büyük dübel delikleri açılmamalı, uygulamanın sürekliliği bozulmamalıdır.
- TS belgesine sahip ürünlerin kullanılması gerekmektedir.
- Yalıtım kalınlıklarının TS 825’e uygun şekilde belirlenmeli ve gerekenden ince veya eksik malzeme kullanılmamalıdır.
- Isı yalıtımının sadece yapının ısı yalıtım levhalarıyla kaplanması anlamına gelmediği, binadaki diğer elemanların da ısı yalıtımına uygun özelliklerde olması gerektiği dikkate alınmalıdır. Yapılarda karşılaşılabilecek hava kaçaklarının oluşacağı noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.
Pencerelerde
- Cam-çerçeve arası boşluklar,
- Pencere-çerçeve arası boşluklar,
Kapılarda
- Kapı-çerçeve arası boşluklar
Duvarlarda, tavan ve zeminlerde
- Bu elemanlarda meydana gelen çatlaklar,
- Küflenen ve nemlenen bölgeler,
- Birleşim bölgeleri,
- Süpürgelikler,
- Tesisat boşlukları(elektrik, doğalgaz, su vb.),
- Elektrik priz ve düğmeleri,
- Kanalizasyon boşlukları,
- Bacalar
Çatılarda
- Çatıya açılan kapaklar
- Çatıdan çıkan baca ve borular
Isı Yalıtım Malzemelerinden Beklenen Özellikler
Isı yalıtım malzemelerinin temel amacı olan ısı iletkenliğini düşürme özelliğinin yanında, ısı yalıtımı yapan malzeme ve yapının sağlığı içi taşıması gereken ve malzemeden beklenen oldukça önemli özellikler vardır.
1-Yeterli Basınç ve Çekme Dayanımı
Isı yalıtım malzemesinin karşılaşması muhtemel yüklere karşı dayanıklı olması, malzemenin ve yapının bütünlüğü açısından gerekli olup, hizmet ömrü boyunca sürekliliğinin korunması gerekmektedir.
2-Düşük Birim Ağırlık
Isı yalıtım malzemesi, yapıya gerekenden büyük bir ek yük getirmemelidir ayrıca hizmet ömrü boyunca kullanıldığı yerde sağlıklı bir şekilde tutunması kolayca sağlanmalıdır. Dolayısıyla ısı yalıtım malzemeleri mümkün olduğu derecede hafif olmalıdır.
3-Dış Etkilerle Hacim Değiştirmemesi
Isı yalıtım malzemelerinin şekil ve ebatlarında dış etkilerle büzülme ve genleşme gibi etkilerin malzemenin ve yapının bütünlüğü açısından düşük olması beklenir.
4-Kalıcılık
Isı yalıtım malzemelerinin hizmet ömürleri boyunca çeşitli etkilerle çürümesmesi veya dökülmemesi gerekir.
5-Ekonomik Olması
Enerji tasarrufu sağlaması amacıyla uygulanan ısı yalıtım malzemesi, imalat sırasında yapıya ek bir maliyet getirmektedir. Ancak bu ilk yatırım maliyetinin, yapının kullanım ömrü boyunca sağlayacağı enerji tasarrufunu aşmayacak şekilde olması beklenir.
6-Sıva Tutması
Isı yalıtım malzemeleri genel olarak dış etkilere açık olan yerlerde kullanılır. Dolayısıyla bu malzemenin de korunması amacıyla üzerine sıva uygulanması gerekmektedir. Malzemenin, sıvaların kalıcı aderansını sağlayacak yüzeylere sahip olması bu nedenle önemlidir.
Isı Yalıtımı Nerelerde Uygulanır?
Çatılarda,
Kullanılmayan çatı aralarında,
Duvarların iç ve dış yüzeylerinde,
Balkon ve konsol çıkmalarında,
Betonarme döşeme üstünde ve altında,
Pencere ve kapılarda,
Zeminde uygulanabilmektedir.